StoryEditor

Milanović najpopularniji hrvatski političar

Piše D  /  26.12.2020., 07:12h

Hrvatska 2020. godinu završava s HDZ-om kao najjačom strankom, ali i blagim optimizmom. Dnevnik Nove TV donosi svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje najbolje pokazuje trendove raspoloženja građana.

Predsjednik Milanović godinu završava kao najpopularniji političar. I u prosincu je popravio osobni rejting. Tako o njemu na kraju 2020. pozitivan dojam ima 58 posto ispitanika, a njih 37 posto negativan dojam.

24sata

Foto: Nova TV

Odmah iza njega je premijer Plenković koji može računati na 56 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 40 posto misli negativno. I premijer je popravio osobni rejting. Zapravo ne samo on, većina političara simpatičnija je u prosincu. 

Pa tako o Boži Petrovu pozitivan dojam ima 56 posto ispitanika, a 30 posto misli negativno. I Miroslav Škoro može biti zadovoljan i o njemu većina ima pozitivan dojam, 53 posto ispitanika ga podupire, a 42 posto ne podupire. 

24sata

Foto: Nova TV

Odmah iza njega je Peđa Grbin s potporom 52 posto ispitanika, a njih 28 posto o šefu SDP-a ima negativan dojam. Posljednji na toj listi je Tomislav Tomašević o kojem 44 posto ispitanika ima pozitivan dojam, a samo 18 posto negativan.

Tko su najpopularniji političari među HDZ-ovim i SDP-ovim biračima

Za HDZ-ove birače očekivano prvi izbor je Andrej Plenković s 95 posto potpore, a drugi je donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s 88 posto i na trećem mjestu je Božo Petrov s 52 posto.

24sata

Foto: Nova TV

Kod SDP-ovih birača očekivano prvi izbor je Zoran Milanović s potporom od 90 posto. Peđa Grbin ipak je među svojim biračima lider, istina nakon predsjednika Milanovića, i može računati na 76 posto i na trećem mjestu je Anka Mrak Taritaš s potporom od 67 posto.

Koji problem najviše brine građane?

Prvi put najvećim problemom građani smatraju korona krizu. Još prije mjesec dana problemi korone bili su na 5. mjestu, a u 30 dana dospjeli su na prvo mjesto liste prioriteta.24sata

Foto: Nova TV

Da se to riješi, želi 30 posto ispitanika. Gospodarstvo je na drugom mjestu kada se građane pita što su pravi problemi. 24sata

Foto: Nova TV

To misli njih 15 posto. Slijedi problem nezaposlenosti koji želi riješiti 11 posto građana. Korupcija na najvišoj razini je velik problem za 10 posto ispitanika i na kraju loši političari. To problemom smatra 5 posto ispitanika.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 ispitanika telefonskim putem od 16. do 22. prosinca. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:48