StoryEditor

Milanović na udaru kritika zbog izjava o "Hajduku"

Piše D  /  03.11.2019., 06:11h

Predsjedničkog kandidata SDP-a Zorana Milanovića, koji je u Splitu rekao da je NK "Hajduk" bio omiljeni Titov klub čiji su igrači na dresu nosili petokraku na koju se moglo ubosti, prozvali su iz Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA i iz Splitskog saveza sportova.

Iz VeDRA- su podsjetili kako je Split prošlog tjedna obilježio 75. obljetnicu oslobođenja od nacizma i fašizma i da je tom prigodom, uz ostalo, istaknut značaj "Hajduka" u NOR-u i njegova antifašistička tradiciau.

"Odnoseći se prema tim vrijednostima i simbolima s prezirom, u vrijeme kada se u hrvatskom društvu otvoreno zatire baština antifašizma, Milanović izravno vrijeđa patriotske osjećaje antifašista i sve one koji čuvaju antifašističke tradicije i slave pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Stoga  izražavamo duboko neslaganje s ovim izjavama, osuđujemo ih i odbacujemo", navodi u priopćenju VeDRA.

Splitski savez sportova zamjera pak SDP-ocima što su "pažljivo slušali kako njihov kandidat o jednom od najvećih simbola Splita priča isključivo u kontekstu minulog vremena, kao da prije ili poslije istog ne postoji apsolutno ništa", prenosi Hina.

Splitski savez sportova: Igrači sami skinuli petokraku s dresa 1990.

"Zaboravio je spomenuti kako je Hajduk 1944. obnovljen na Visu kao hrvatski sportski klub sa svojim povijesnim grbom, kako je upravo Torcida zapalila jugoslavensku zastavu, a igrači sami skinuli zvijezdu petokraku sa svoga dresa u Australiji 1990., kao i da je svoje nastupe u bivšoj državi Hajduk završio s crnim florom na dresu nakon zločina u Borovu selu", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Splitskog saveza sportova Nenad Periš.

Podsjeća se kako je Hajduk, osnovan 1911. godine, točnije 7 godina prije prve Jugoslavije i to izrijekom kao ‘Hrvatski nogometni klub Hajduk‘, a što potvrđuje i faksimil akta o osnivanju.

"Danas kad u neovisnoj Hrvatskoj Hajduk slobodno iskazuje svoj istinski identitet, Milanović se jeftinim politikantstvom i vraćanjem u prošlost dodvorava biračima u nedostatku osobnih kvaliteta i političkog programa," smatraju iz Splitskog saveza sportova.

Milanović: Ne natječem se za predsjednika nogometnog saveza nego za predsjednika Republike Hrvatske

Tumačeći svoju izjavu o Hajduku Milanović je danas na svojoj Facebook stranici istaknuo kako se on ne natječe za predsjednika nogometnog saveza.

"Ja se ne natječem za predsjednika nogometnog saveza, niti ću se ikad natjecati. Ja se natječem za predsjednika Republike Hrvatske. Svatko navija za klub koji voli. Uvijek sam bio protiv politizacije i prikrivene militarizacije sportskih društava, u tom kontekstu moja izjava koja je bila jučer. Za Hajduk sam navijao, ali politika mi se nikad nije sviđala blizu ni jednog kluba, pa ni danas. Svi hrvatski klubovi su hrvatski klubovi, to su naši klubovi", poručio je Milanović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:23