StoryEditor

Milanović: Moja supruga je prošla kraj zgrade Vlade dvije minute prije napada

Piše D  /  19.10.2020., 12:10h

Predsjednik Republik Hrvatske Zoran Milanović danas je u posjetu Međimurskoj županiji. Prilikom posjeta osvrnuo se na verbalne okršaje posljednjih dana s premijerom Andrejom Plenkovićem, ali i na napad na Markovu trgu.

- Kojim sam to riječima 2016. prosuo i posuo sjeme mržnje - ponovio je Milanović pitanje premijeru. Kazao je da će isto pitanje postaviti i sutra.

- Relativiziranje napada? Je li to istina? Što uopće znači relativizirati, može još neki primjer od gospodina Plenkovića? To ništa ne znači u duhu i slovu hrvatskog jezika... Nije ovo prepucavanje, na dan napada na zgradu Vlade, nazvao sam premijera, ponudio suradnju, složio se s njim da nam ne treba sjednica VNS-a, da bi on mene u Bruxellesu sljedeći dan optužio da sijem mržnju - kazao je predsjednik.

- Moja supruga je prošla tamo dvije minute prije tog napada. Snimku napada sam vidio odmah i stoga me čudilo što govori premijer. To je napad na policajca, koji ima manju plaću od napadača. Da, to ima elemente terorizma, međutim to je bio usamljeni napadač - rekao je Milanović te dodao:

- Hoću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali kako zakon kaže, a ne komunikacijsku paradu na kojoj je pola HDZ-ovaca.

Osvrnuo se na tvrdnju premijera da relativizira funkciju predsjednika države.

- Sve je relativno, to je i Einstein shvatio. Ne znam što znači relativizirati, to je vokabular iz Plenkovićeve maturalne radnje.

Milanović je upitan i vrijeđa li ga to što ga je premijer nazvao 54-godišnjim šmrkavcem.

- Što je rekao? Ha-ha-ha. To me ne vrijeđa. To je da stanete i pogledate. Ja sam stariji od njega tri godine i nudim suradnju. A on ode u Bruxelles i ponaša se vrlo neodgovorno. Sebe radi žrtvom. Moja žena je tada prošla, majka moje djece. Što to znači? On tada nije bio ni na poslu. Narikač i guslar, to je zezanje. A šmrkavac je... to je kad ne znaš jezik pa se ne možeš ničega drugog sjetiti - rekao je Milanović.

Dodao je da ga zabrinjava situacija s koronakrizom u Hrvatskoj.

- Kad odem kod mame nosim masku. Što sad ako se nekome ovdje utvrdi da je nositelj koronavirusa? Pozivam vas sve da pogledate na Wikipediji honkoška gripa iz 1968. i kakve je posljedice ostavila. Jako poučno, umrlo je gotovo dva milijuna ljudi. Stalno pokušavam spoznati nešto novo i povući neku paralelu. Stalno trebamo slušati struku. No, Miroslav Radman, ugledni znanstvenik, govori sve suprotno od vladinih stručnjaka - kazao je predsjednik.

Za Inicijativu tri mora rekao je da živcira Njemačku, a da je Rusi ignoriraju.

- Protiv toga sam da Hrvatska da lipe za tu inicijativu, prije nego vidimo za što i kada, rekao je Milanović, dodavši da Inicijativa nudi to da Hrvatska mora kupovati američki plin, prenosi Večernji list.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 01:31