StoryEditor

Milanović ljut zbog datuma izbora, Plenković mu poručio da se plaši poraza

Piše D  /  15.11.2019., 07:11h

- Koliko znam, uvijek su predsjednički izbori uoči Nove godine. Kalendar je takav kakav je, zato što je predsjednik Franjo Tuđman preminuo u prosincu 1999. Ako je to reakcija na datum prvog kruga, to je dosta zanimljiv signal slabosti, kandidat ima puno problema i puno straha, jer zna da će izgubiti na izborima od predsjednice, kao što je izgubio većinu izbora do sad, rekao je Plenković.

Na svom Facebook profilu Zoran Milanović osudio je odluku Vlade da se prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održi 22. prosinca, nazvavši je lopovlukom i sramotom iz tri razloga. 

- HDZ želi smanjiti broj građana koji će glasati kako 22. prosinca u prvom krugu - kada se u Hrvatsku još nisu vratili svi koje je HDZ potjerao u Irsku - tako i 5. siječnja kada je više od 100.000 birača s obiteljima i djecom na odmoru za koji su štedjeli cijelu godinu i neće se moći vratiti u Hrvatsku na glasanje u drugom krugu, napisao je Milanović.

Dodaje i da se se time svjesno ubija kampanja za eventualni drugi krug izbora, na način da se ona tempira u vrijeme blagdana "kako bi se sakrila sva ispraznost HDZ-ove kandidatkinje".

Ustvrdio je da se takvom odlukom odstupa od prakse i pravila kojih se držala i Jadranka Kosor, koja je 2009. prvi krug izbora raspisala između Božića i Nove godine. Poručio je da je premijeru Andreju Plenkoviću cilj spriječiti građane da izaberu bolju Hrvatsku.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:02