StoryEditor

"Milanović je pokušao ušutkati zamjenika predsjednika Vrhovnog suda"

Piše D  /  05.05.2021., 07:05h

- Došao sam u Međimurje podržati kandidate HDZ-a na izborima 16. svibnja, prije svega našega kandidata za župana Gorana Gotala koji je mlad, energičan, obrazovan čovjek s iskustvom rada ovdje na lokalnoj razini, a sada i na nacionalnoj razini, s programom koji treba pridonijeti kvaliteti života svih Međimuraca. Uvjeren sam da će rezultati 16. svibnja pokazati da ima veliku potporu i da će njegova kandidatura dodatno osnažiti HDZ i ovdje na samom sjeveru Hrvatske, a osobito u Međimurskoj županiji – rekao je A. Plenković.

Istaknuo je da je Vlada reformom financiranja lokalne i područne samouprave Međimurskoj županiji te gradovima i općinama omogućila na godišnjoj razini 86 milijuna kuna prihoda više nego što je to bilo 2017. godine, prenosi Večernji list.

- Dakle, učinili smo ih snažnim akterima za provođenje svojih projekata. Ugovoreno je 200 milijuna eura različitih europskih projekata, a u ovoj Covid situaciji koja je s nama proteklih 14, 15 mjeseci, osigurali smo za 20.000 radnika u Međimurskoj županiji 225 milijuna kuna. Želimo ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske, neovisno koja je politička opcija ili stranka dobila većinsko povjerenje birača. To smo činili dosada, to ćemo učiniti i u sljedećem mandatu i program HDZ-a pod sloganom "Sad je bitno" u cijelosti se uklapa u individualne programe ovdje i za županiju, Županijsku skupštinu, gradove i naravno sve općine u Međimurskoj županiji – dodao je.

Kandidat za župana Goran Gotal rekao je da su u kampanji argumentirano progovorili o temama koje se 20 godina guralo pod tepih.

- Međimurke i Međimurci su najmarljiviji ljudi u Hrvatskoj, a imaju gotovo najniže plaće u Hrvatskoj. Identificirali smo problem, a to je mali udio poslova više dodane vrijednosti, a prevladavajući poslovi ponižavajuće niskih plaća u Međimurju. Ponudili smo i rješenja: snažniju podršku međimurskim stvarateljima, jačanje našeg Međimurskog veleučilišta kao direktna potpora našem gospodarstvu, uvođenje digitalne platforme e-Investicije, puno snažnije korištenje EU sredstava, osiguranje uvjeta za uvođenje jednosmjenske nastave, besplatni školski obrok međimurskoj djeci u svim osnovnim školama te proaktivnu, inteligentnu i dugoročnu pomoć našim starijima. Nudim hrabre projekte te snažno kretanje svih međimurskih generacija naprijed. Nudim Međimurje koje su Međimurke i Međimurci odavno zaslužili! – rekao je Gotal.

Plenković je došao dati i podršku gradonačelnicima Čakovca, Preloga i Murskog Središća Tomislavu Markoviću, Ljubomiru Kolareku i Draženu Srpaku.

- Čakovec je grad koji se trenutno vodi netransparentno, bez ikakve snage i ambicije i koji ekonomski zaostaje. Grad u kojem praktički nema nikakvih investicija. Ovaj je grad zarobljen od strane male umrežene klike, i daleko je od Čakovčanki i Čakovčanaca, njihove dobrobiti i njihovih potreba – rekao je Marković.

Kolarek je naglasio da je preloška zaobilaznica prošla javnu nabavu, a ona je ključan i bitan projekt za razvoj gospodarstva, dok je Dražen Srpak istaknuo da su promijenili lice grada.

- Želja i namjera je zadržati broj vijećničkih mjesta u Županijskoj skupštini, svjesni činjenice da ćemo imati listu koja će ponuditi 10 posto manje kandidata na izborima. Dakle, od 41, odnosno 42 mandata, HDZ sa svojim partnerima ima osam, odnosno devet. Uspijemo li zadržati tu brojku s 37 kandidacijskih mjesta, to znači da ćemo osjetno premašiti postotni udio od 20-ak posto – rekao je predsjednik županijskog HDZ-a Darko Horvat.

– U mandatu naše vlade ugovorili skoro 300 milijuna eura europskih projekata u Varaždinskoj županiji. A u vremenu korona krize za očuvanje radnih mjesta osigurali smo 400 milijuna kuna za oko 33.000 radnika ovdje u ovoj županiji. To govori o privrženosti naše vlade i ovoj županiji i cijelom sjeveru Hrvatske – rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Na području Varaždinske županije nije nikad bilo toliko investicija kao sada, upravo zahvaljujući nama koji smo uspjeli ostvariti jednu dobru vertikalu od lokalne do državne razine, te dijalog sa svima koji su se bili spremni uključiti i pomoći – rekao je kandidat za župana Anđelko Stričak.

- Proteklih godina, pa i desetljeća, nagomilali su se brojni problemi. Varaždinci vrlo dobro znaju tko je te probleme stvorio, tko ih je produbio i tko ih nije riješio. U protekle četiri godine mi smo dali svoj doprinos, no pokazalo se da oni koji su stvorili probleme te probleme očito ne mogu i ne znaju riješiti. Ne treba posebno naglašavati koliko su vremena ozbiljna – rekao je kandidat za gradonačelnika Varaždina Alen Runac.

Na novinarski upit za komentar na izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je danas u Sisku ustvrdio da na tom području nakon potresa ništa nije napravljeno, Plenković je odgovorio:

- On svašta govori ovih dana. Osim što huška na zastupnike manjina, što mu je osnovni sport posljednjih mjeseci, vrijeđa druge političke akteri pokušava i pokušava ušutkati struku. Ono što mi je bilo zanimljivo je pokušaj ušutkavanja zamjenika predsjednika Vrhovnog suda. Ne vidim da je uloga predsjednika da ušutkava struku. Ovo je trenutak kada bi struka trebala biti puno glasnija, primjerice o temi kršenja zakona kada je Milanović protivno zakonskoj proceduri predložio kandidatkinju koja nije sudjelovala u javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda - rekao je Plenković.

Na upit je li Josipa Rimac kada kontaktirala i njega osobno u vezi poduzetnika Milenka Bašića, odgovorio je da s tom temom nema ništa. Istaknuo je da je poštovana sva procedura i bankarski standardi, a na pitanje je li ministar Zdravko Marić bio pod pritiscima, kazao je:

- Ne znam, ali znam da je taj kredit odobren sukladno praksi i zakonu. 

Govoreći o pritiscima Josipe Rimac, dodao je:

- Razgovarao s ljudima da mi se takve stvari moraju signalizirati. Ja ne sjedim u tijelu HABOR-a da bih to znao. 

Smatra da je Vlada u proteklih godinu i tri mjeseca kvalitetno balansirala zaštitu zdravlja, gospodarske aktivnosti, društveni život, rad i sve ono što je bitno da društvo funkcionira normalno koliko je moguće. Podsjetio je da su mnoge druge zemlje imale znatno restriktivnije mjere i puno manje aktivnosti je funkcioniralo nego u Hrvatskoj.

- Vlada je snažno stala iza svojih građana, radnika i poslodavaca, a to se vidi po broju osiguranika jer nije bilo velikih otpuštanja kao što je najavljivao SDP - rekao je Plenković.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:06