StoryEditor
zadarsko naselje Arbanasi

Milanović i albanski predsjednik u Zadaru: "Sličnosti su veće nego razlike, svi smo braća i sestre"

Piše desk  /  28.04.2023., 13:01h

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj posjetili su u petak Zadar. Drugog dana državnog posjeta albanskog, dvojica predsjednika obišli su crkvu Gospe Loretske i Samostan Školskih sestara franjevki u Arbanasima.

U samostanu Školskih sestara franjevki u zadarskom naselju Arbanasi, dvojica predsjednika susreli su se s građanima te se upoznali s poviješću Arbanasa. Arbanasi su bili Albanci koji su se u 18. stoljeća doselili u okolicu Zadra te se taj dio grada po njima i zove.

"Sličnosti su veće nego razlike i na kraju mogu se vratiti na prvu rečenicu da smo svi, bez obzira na vjeru, braća i sestre", rekao je, između ostalog, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. 

Predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj stanovnicima Arbanasa je poručio: "Vaša prisutnost ovdje više od tri stoljeća važna je činjenica koja je pridonijela jačanju dubokih prijateljskih i povijesnih veza naših država i naroda". 

Osim dvojice predsjednika na susretu s predstavnicima Arbanasa i albanske nacionalne manjine, uz kraći kulturno-umjetnički program, obratili su se predsjednica Kulturno-umjetničke udruge "Vicko Zmajević" Arbanasi Maximiljana Barančić, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru Arta Dodaj, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi Zvonimir Rogić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra Marko Vučetić.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 01:22