29.10.2021., Pozega - U vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Pozegi odrzana je svecanost polaganja prisege 32. narastaja rocnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Predsjednik RH Zoran MilanovicIVICA GALOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
što je istina?

Milanović htio slati vojsku u BiH? “To je laž koju će ministar morati objasniti”

Piše Desk  /  01.11.2021., 07:37h
Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić u otvorenom su ratu zbog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula.

Sve je kulminiralo u petak u Požegi gdje je održana prisega dragovoljnih ročnika kada je ministru Banožiću zabranjeno govoriti na skupu.

Bila je to direktna zapovijed Zorana Milanovića zbog čega je Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja.

Banožić je za Jutarnji list prepričao svoj razgovor s Hranjom.

“Rekao sam mu: Sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mojeg odobrenja i znanja. Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku”, kazao je Banožić za Jutarnji list.

Robert Hranj kasnije je demantirao da je dao ili ponudio ostavku, ali nije demantirao dio izjave oko slanja vosjke u Bosnu i Hercegovinu.

Stoga su na tu temu novinari N1 poslali upit Uredu predsjednika i ministarstvu obrane.

“To je laž koju će ministar morati objasniti”, odgovorili su s Pantovčaka za N1.

Odgovor MORH-a s pojašnjenjem ministrove izjave još čekamo.

Neslužbeno piše N1, navodno se radi o situaciji iz ožujka ove godine kada se u Bugojnu organizirao posljednji ispraćaj četvorice pripadnika HVO-a i na kojem je sudjelovao i predsjednikov savjetnik za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković.

Predsjednik je isti dan najavio i daljnji sukob s ministrom nazvavši ga “zlostavljačem vojske, čovjekom koji je doslovbno zalutao u ovaj sustav jer kažnjava i arbitrarno šalje u mirovinu zaslužne vojne časnike”.

“O tome ćete ovih dana čuti još – polako da ne bude previše odjednom – što se sve radi i kakvi kriteriji postoje kod tog ministra”, najavio je predsjednik Milanović.

Dnevnik.ba

28. svibanj 2022 05:50