StoryEditor

Milanović: Hrvatski posao u Afganistanu je gotov

Piše D  /  06.03.2020., 11:03h

Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine. Danas se iz vojarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.

"Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost nepotpisati odluku o slanju još jednog kontigenta u Afganistan", objasnio je u petak Milanović novinarima nakon sudjelovanja na globalnom događanju "Ring the Bell for Gender Equality!" Zagrebačke burze.

"Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga jer je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje", kazao je Milanović, prenosi Hina.

"Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno", dodao je.

Odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika, naglasio je predsjednik Hrvatske.

"Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali niti da se odvijaju".

"To je pravo Sjedinjenih Dražava, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska je potrebna ovdje", zaključio je Milanović.

"Nije razmatrano slanje vojske na granicu"

Milanović je izjavio da u petak da na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) nije razmatrano slanje vojske na granicu niti zakonske izmjene koje bi vojsci dale drugačije ovlasti od onih koje su sada predviđene Ustavom.

"Zna se koje su zadaće vojske, ona štiti cjelovitost, neovisnost i suverenitet države. To su teške kategorije i migrantska kriza ih ne ugrožava", rekao je Milanović dan nakon sjednice VNS-a na kojoj je razmatrana mogućnosti pružanja potpore HV-a policiji u slučaju nove migrantske krize.

U ovom trenutku vojska na granici nije aktualna, a to se vidi i u priopćenju nakon sastanka u kojemu o tome nema ni  riječi, istaknuo je Milanović koji je nazočio događaju "Zazvoni za ravnopravnost spolova" u povodu Međunarodnog dana žena.

Poručio je da se promatra situacija uz nadu da neće doći do situacije u kojoj bi vojska trebala pomagati policiji, kao što je to učinila 2015., iako to možda nije bilo vidljivo. "Hrvatska vojska je 2015. bez ikakvog zakonskog okvira praktički radila ogroman posao", ustvrdio je Milanović 

Na pozive Hrvatskih suverenista da se promijeni zakon i u slučaju krize dopuste vojsci nekakve drugačije ovlasti po uzoru na Sloveniju, Milanović kaže da je slovenska taktika odvraćanja "opereta". 

"U Sloveniji je to napravljeno tako da se vojnici granicom šetaju zajedno s policajcima, policajci su naoružani, a vojnici nisu. Ne želim hrvatske vojnike s rukama u džepovima na granici. Ne želimo ih ni s oružjem, za sada za to ne vidimo potrebe", poručio je.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:25