Article_Top_970x250

Milanović: Hrvatske OS nisu velike, ali su kvalitetne i dobro obučene

hrvatski predsjednik

Milanović: Hrvatske OS nisu velike, ali su kvalitetne i dobro obučene

svibnja 20, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović rekao je u četvrtak kako je siguran da će Vlada donijeti pravu odluku o nabavi borbenoga zrakoplova poručivši kako naše Oružane snage nisu velike, ali su kvalitetne, dobro obučene i dobro motivirane.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu u vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia".

Podsjetivši kako je danas održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj su razmotrili postupak nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, Milanović je poručio kako je to velika stvar jer se to radi jednom u 30 godina., prenosi Hina.

"Siguran sam da će Vlada, koja i donosi tu odluku, donijeti pravu odluku. To je npr. jedan pokazatelj koliko je logistika važna", rekao je Milanović na svečanosti. Dodao je kako je nekada, u romantičnim danima, uz jedan avion išli samo pilot i mehaničar a sada uz moderni borbeni zrakoplov ide "cijela mala postrojba stručnjaka koji o njemu brinu kao o nečemu najvrjednijem".

Važni logistika i potpora; 'idu' uz dobro organizirane i malo bogatije države

Naglasio je i da je hrvatska država dovoljno zrela i dovoljno napredovala u zadnjih 30 godina da danas može nabavljati nešto što je moderno, kvalitetno, što štiti Hrvatsku te što štiti ljude koji su odabrali štititi Hrvatsku.

"Naše Oružane snage nisu velike, ali su kvalitetne, dobro obučene i dobro motivirane", istaknuo je.  

Obraćajući se pripadnicima Zapovjedništva za potporu iznio je svoje opažanje o tome koliko su važne logistika i potpora. "Kao što su kvalitetno zdravstvo i vrhunsko obrazovanje uvijek povezani uz dobro organizirane i bogate države, tako i logistika, potpora i briga u pravilu i bez iznimke, ide uz dobro organizirane i malo bogatije države. Te dvije stvari teško je odvojiti, jedno pokazuje drugo. Velike i organizirane države imaju logistiku u kojoj kvalitetno i organizirano opskrbljuju svoje borce, ljude koji su na prvoj crti", poručio je..

Svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu nazočili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnoga stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić te zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul.

Ističući važnost logistike u ratu, admiral Hranj rekao je i da se to pokazalo točnim i u Domovinskom ratu, posebice u završnim vojnim operacijama kada su bili brži u manevru od protivnika i kada su ga, zahvaljujući dobroj logistici, nadjačali vatrenom moći. Navodeći kako danas imamo moderniju i manju vojsku koja mora biti brža i odlučnija poručio je, da bi to logistika i potpora mogla pratiti te da ona mora mijenjati i prilagođavati svoju vlastitu doktrinu.

Dnevnik.ba