StoryEditor
"Deset godina ne radiš ništa i onda..."

Milanović: Hrvatska je u važnom testu pomoći Hrvatima u BiH kao država pala, to je ruglo

Piše hina  /  29.09.2022., 17:16h

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je rekao da je Hrvatska pala na ispitu pomoći i skrbi za Hrvate u BiH te da je visoki predstavnik međunarodne zajednice odustao od najavljenih izmjena zakona i ustava zato jer se prepao "svjetine", a ne zbog njegovih navodnih uvreda

Podsjetio je da su za dva dana izbori u BiH, te da je premijer Andrej Plenković bio u New Yorku i "imao potrebu" komentirati njegove izjave oko visokog predstavnika Christiana Schmidta i 'tajminga' njegovih određenih poteza.

"Navodno sam ja izvrijeđao visokog predstavnika u BiH pa je zbog toga odustao od nekih najavljenih izmjena zakona u BiH koji su trebali pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima. Čovjek se prepao svjetine u Sarajevu. Zamislite da su to učinili Hrvati u Mostaru ili 2000 Srba iz Banja Luke", rekao je Milanović.

Rekao je da se na zaštiti Hrvata u BiH 10 godina nije radilo ništa te da se onda, "pet do 12, nađe izgovor za taj nerad".

"Nakon 10 godina nerada, izgovori i upiranje prsta neće pomoći. Hrvatska je na tom važnom testu pomoći i skrbi za Hrvate u BiH kao država pala. To je ruglo", rekao je predsjednik.

Kazao je da je visokog predstavnika on osobno na samitu NATO-a 30. lipnja  pozvao da se konačno "posluži tim svojim ovlastima i nametne izborni zakon i izmjene Ustava Federacije".

"To tamo možda nije trebalo govoriti, ali su bili svi koji su važni i svi su čuli", dodao je Milanović.

Također je podsjetio da je dva tjedna nakon samita visoki predstavnik zaista izašao u javnost s nekim prijedlogom koji je ocijenio prekasnim, ali dobrodošlim takav kakav jest i da ga više nije komentirao.

"A onda je par tisuća Bošnjaka  unitarista izašlo na ulice u Sarajevu, u čaršiju, visoki predstavnik je umro od straha i pobjegao u Njemačku i više nikada nije govorio o tom prijedlogu", rekao je Milanović.

Novinarima je kazao da je Plenković pak otišao u New York prije par dana i tamo, "na najvažnijem mjestu na svijetu u trenutku svog govora pred Općom skupštinom, osobno se obraćajući trećem tajniku Gvineje Bisao i otpravniku poslova Nepala koji su u tom trenutku bili u dvorani sa svojim ženama, rekao da bi se visoki predstavnik trebao poslužiti svojim posebnim ovlastima".

"Vrati se u Zagreb i kaže da je čovjek odustao od izvanrednih izmjena zakona i ustava, koje su mogle pomoći hrvatskoj stvari u BiH,  jer sam ga ja izvrijeđao. Ako moje izjave imaju takav efekt ja sam osoba neslućenih mogućnosti, ali to nije istina", rekao je Milanović.

Istaknuo je da je učinio sve što je mogao te da Hrvatima neće pomoći jedna "terevenka" ili jedan predizborni skup na koji Plenković ode tri dana prije izborne šutnje.

Hrvati su, nastavio je, potpuno nezaštićeni, "a mi ćemo se po dobro starom običaju uzajamno optuživati i upirati prstom u mene".

Dnevnik.ba

28. studeni 2022 16:06