Predsjednik Milanović odlikovao kardinala Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i DanicomFOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE/ANA MARIJA KATIć -
StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović: Hrvate u BiH se pokušava potpuno obespraviti. Očekujem da Plenković bude korak ispred mene!

Piše desk  /  17.01.2022., 18:42h
“Trenutno Hrvatima u BiH treba partner, a ne koje su to pjesme pjevane u Banjoj Luci, ako mene pitate umjetnički direktor je podbacio. Krive pjesme, bezvezne. Ako se dogovorimo da nam je interes da Hrvate tamo ne opljačkaju, treba nam partner”, kazao je Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je danas Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita Vrhbosanske nadbiskupije, prenosi N1.

Tom prilikom upitan je i o obilježavanju  9. siječnja u entitetu Republika Srpska.

“Pupovac je nebitan, ne predstavlja nikoga. Je li on tamo bio kao predstavnik vlasti? On jeste vlast, ali to je nebitno. To što je Plenković rekao nije nebitno jer je važno u kontekstu, kako on to voli reći. Taj dan koji su izabrali za dan RS nisu mogli izabrati gori. To što je to neustavan praznik to mačku o rep, on nije neustavan, on je pogrešno izabran i vrijeđa neke ljude. Neće Ustavni sud određivati koji je praznik međutim to je datum nakon kojeg je bio referendum u BiH. Problem je u tome što je te 1992. godine tisuće Hrvata, to govorim kao hrvatski predsjednik, ali i muslimana mnogo više ubijeno u Republici Srpskoj”, poručio je Milanović te dodao da je Dodik trenutno partner Hrvatskoj u BiH.

“Srećom to je Milorad Dodik koji nije okrvavio ruke u ratu. Jednom je rekao da treba udarit po Zagrebu, ubili bi ga da to nije rekao, ali to nije uradio. Dodik je bio ljubimac Zapada i sad je legitiman predstavnik srpskog naroda. Republika Srpska je proglašena 1992., ali je ratificirana pariško-dejtonskim sporazumom. Tuđman ga je potpisao, nema natrag. Osim ako ne izbije novi rat, je li neko spreman voditi novi rat”, upitao je Milanović.

“Trenutno Hrvatima u BiH treba partner, a ne koje su to pjesme pjevane u Banjoj Luci, ako mene pitate umjetnički direktor je podbacio. Krive pjesme, bezvezne. Ako se dogovorimo da nam je interes da Hrvate tamo ne opljačkaju, treba nam partner”, dodao je.

Dok mi ovdje razgovaramo koje su se pjesme pjevale u Banjoj Luci, Hrvatima se iz očiju uzimaju dvije stvari od kojih je jedna važnija, poručio je hrvatski predsjednik.

“Važniji je Dom naroda. Pokušava ih se potpuno obespraviti. Ovdje Hrvatska vlast mora biti kategorična, a to je stvar Plenkovića, a ne slat ljude u Bruxelles koji se pokupe doma pogužvani i poraženi. Očekujem da Plenković bude korak ispred mene, a ne da se ja time bavim. Ne vidim da srpska politika u BiH radi štetu Hrvatima. Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo riješiti. Meni je stalo, ali nekima očito nije dovoljno”, zaključio je Zoran Milanović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:19