StoryEditor

Milanović: HOS-ovu ploču treba baciti; Na komemoraciju za Bleiburg nikad neću otići

Piše D  /  22.04.2020., 01:04h

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako se u Jasenovac stigli da obilježe sjećanje na Dan proboja logoraša i da još jednom izraze pijetet prema žrtvama logora.

"Da osudimo strahote koje su se događale tijekom Drugog svjetskog rata ovdje. Vlada i ja osobno ovdje smo već četvrtu godinu upravo na službeni dan komemoracije. Na taj način kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Ove godine je bila velika obljetnica Auschwitza i tada smo vrlo jasno osudili nacističke zločine. Još jednom treba ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svjesne najvećih strahota koje su se dogodile tijekom 2. svjetskog rata pa i ovdje u Jasenovcu", istaknuo je Plenković. 

Zamoljen da komentira izjavu Ognjena Krausa, premijer Andrej Plenković je rekao: "Pitanje dijaloga s predstavnicima žrtava je kontinuirano i u mandatu ove vlade je puno učinjeno. Politika koju vodimo i izjave koje dajemo su čvrste i jasne".

Na pitanje o financiranju udruga koje istražuju rad logora Jasenovac nakon sloma ustaškog režima, a koje navodno financira Ministarstvo branitelja, Plenković odgovara.

"Ova vlada nema nikakvog sluha za revizionizam, što se tiče konkretnih projekata ja ću to vidjeti s nadležnim ministrom", rekao je Plenković.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović o zajedničkoj je komemoraciji kazao: "Teško je govoriti na ovakvom mjestu da ti je zbog nečega drago jer samo je mjesto krajnje turobno i teško. Reći ću da mi je drago što smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu".

"Dakle, tri predstavnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtva i to je dobro. I dobro je da je na komemoraciji konačno izbjegnuta govorancija. Što se tiče nekih ogranaka vlasti, ja nisam ta vlast i mislim da znam na što oni misle kad to govore. Što se tiče sudova, na to nemam utjecaja", rekao je Milanović.

Kazao je da se osobno angažirao da se zajedno pojave ovdje.

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, rekao je: "To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom", ističe.

"Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS‘ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom", kazao je Milanović.

"Republika Hrvatske je priznata u siječnju 1992., tad je počela ta serija priznanja. "Mi smo i u socijalzimu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo ih na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmijehom, a ne s prijezirom", dodao je.

Što se komemoracije za žrtve Bleiburga koja će održati na Mirogoju tiče, Milanović je kazao: "Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat", kazao je Milanović, prenosi Jutarnji list.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:53