StoryEditor
hrvatski predsjednik

Milanović: Europa bez granica nemoguća

Piše hina  /  21.10.2023., 18:15h

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je u povodu Dana Grada Samobora kako je to grad duge tradicije te gradskoj vlasti poručio da iz Europske unije izvuku maksimum, a u govoru je još poručio kako je Europa bez granica nemoguća, ali treba osigurati stanje bez graničnih kontrola.

U prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom 781. obljetnice Dana Grada Samobora, Milanović se u subotu dotaknuo i slovenskog uvođenja graničnih kontrola, istaknuvši kako se granica vratila.

“Doduše ne kao bodljikava ili žilet-žica, koju je slovenska Vlada upravo maknula da bi sad ponovno uveli kontrole na granicama. Razumijem ih jer nemaju izbora zbog svoje unutarnje politike. Mada, na tim graničnim prijelazima sigurno neće uhvatiti one za kojima idu, a to su ilegalni migranti”, ocijenio je.

Dodao je kako ilegalni migranti sigurno neće prelaziti granicu s transparentima, već će se kretati tamo gdje nema kontrole.

“Međutim, to je lekcija kako bi se podsjetili da je EU, prije svega, savez nacionalnih država koje imaju svoju povijest, identitet i karakter, ali i strahove i predrasude. Europa bez granica, to je nemoguće, to je u stvari dosta nezgodna teza. Bez graničnih kontrola, super”, rekao je Milanović.

Izrazio je solidarnost sa slovenskim susjedima te izrazio uvjerenje kako ćemo opet biti bez graničnih kontrola do Uskrsa, a možda i prije, ali i da će u budućnosti doći i neka nova kriza.

“A mi trebamo samo činiti što je moguće da svijet bude što mirniji, bez rata, razaranja i užasa jer od toga naša država živi i prosperira”, rekao je predsjednik.

Govoreći o Samoboru, istaknuo je njegovu dugu tradiciju kao grada obrtnika i industrije te izrazio želju da Samobor i dalje bude na vrhu i da se mjeri s najuspješnijima.

Također je naglasio važnost iskorištavanja sredstava iz europskih fondova.

“Na nama je da budemo dovoljno aktivni i domišljati i da iz toga izvučemo maksimum za sebe”, rekao je.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 13:41