StoryEditor
pregovori o izbornom zakonu

Milanović: Čaršija radi sve da se opstruiraju pregovori, to su pregovori s figom u džepu

Piše desk  /  28.01.2022., 19:36h
"Grlić-Radman je sramota. Nesposoban je. On je Plenkovićev izbor. On ne zna ni hrvatski ni engleski. Kad treba stati uz Hrvate u BiH onda se ponaša kao kukavica, povlači se s položaja", rekao je.

Zoran Milanović u emisiji RTL Danas dao je veliki intervju. Govorit će o svojim izjavama vezanim uz Ukrajinu, o odnosu s Plenkovićem te drugim dnevnopolitičkim temama.

O Ukrajini

Prva tema je Ukrajina.

"Završila je i vlada na toj ekstremističkoj stranici. Jer navodno ima bliske odnose sa Rusijom, Grlić Radman je bio u Moskvi", rekao je Plenković.

"On je pozvao Putina u Hrvatsku", rekao je Milanović.

"Očekujem da Ukrajine te ekstremiste dovedu u red. Ja se ne boji", rekao je.

"Ja nisam ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj. Ja nisam pretjera. U reportima EU piše da je Ukrajina korumpirana. Mi smo drugi najgori. Ukrajina ima problem, moraju ga početi rješavati. Oni imaju separatiste, moraju to rješavati. A ne ići u konfrotacije sa silom kao Rusija. Tko ih na to potiče, to je šarlatan", rekao je.

"Plenković se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. Ja nisam slizan s Rusima, nisam nikad bio tamo službeno. Ovaj tjedan sam proruski, nekidan sam bio proamerički, vidite kako se to mijenja", kaže.

"Ukrajina slavi heroje iz Drugog svjetskog rata koji su koljači Židova, to oni slave", rekao je.

"Ti ljudi su jednako loši ili gori od Pavelića. Imamo problem", kaže.

O odnosu s Plenkovićem

"Plenković je poltron. Ide tamo gdje mu nije mjesto. Ovo ukrajinsko ponašanje je nerazumno, militantno. To nije Srbija, s druge strane je Rusija. Kolinda je nešto pokušavala izgraditi s Rusijom, Plenković sve kontra. To je bipolarno ponašanje, meni je to teško objasniti. Mene samo zanima interes Hrvatske", kaže.

"Ja i Plenković nemamo komunikaciju, nismo pričali o ovome. On je u svom svijetu, pokušava obraniti korumpirane ministre i šefa kabineta", kaže.

"Je li normalno da njegov prijatelj lažno ispuni prijavu u policiji, premijer ga brani. To je kazneno djelo", kazao je.

"Grlić-Radman je sramota. Nesposoban je. On je Plenkovićev izbor. On ne zna ni hrvatski ni engleski. Kad treba stati uz Hrvate u BiH onda se ponaša kao kukavica, povlači se s položaja", rekao je.

"Ja nemam ništa protiv Ukrajine, nju mrcvare birokrati iz EU, oni su prema rezultatima istraživanja EU u velikom problemu, na razini su Kosova. Ja se ne bojim niti ukrajinskih huligana. Hrvatska je sigurna, mi smo se za to izborili, da glasno kažemo svoj interes. Ova vlast to ne radi, oni se gledaju na nekim pozicijama. U mojoj karijeri više nema dalje, to je to .Ja više neću raditi ništa ovako. Dok to radim, želim činiti u interesu svoje zemlje", kaže.

"Ono što govorim barem se čuje. Vjerujem da radim dobro za svoj narod. A nažalost predstavljaju nas najkorumpiraniji sinovi i kćeri", kazao je.

O BiH

"Ja to pratim detaljno. Ako im mi ne pomognemo, ako se ne izborimo za njih u EU, oni će biti svedeni ne na status nacionalne manjine, nego na status otirača, neće ih biti. Za to su krivi oni koji to dopuštaju i ništa ne poduzimaju. To je vlada na čelu s Plenkovićem. Ne rade ništa, preplaše se i pobjegnu", kaže Milanović.

"Čaršija radi sve da se opstruiraju pregovori, to su pregovori s figom u džepu", rekao je o Izetbegoviću i Džeferoviću.

"Ja sam jedini hrvatski političar koji je kad je BiH u pitanju bio na obe obale. Ja znam i jedno i drugo. Vidim sve. Pokušava ih se pokrast, oduzet mehanizam odlučivanja. Republika Srpska je činjenica. To plašenje RS i separacijom podsjeća na neki način na rusku invaziju Ukrajine. Bez Hrvata nema BiH. Taj status se određuje unutar federacije", rekao je.

"jedina linija obrane vitalnih intersa je hrvatska većina u Domu naroda. Dok mi razgovaramo, u Neumu to nisu pregovori", kazao je.

O rastu cijena

Upitan je o rastu cijena.

"Ja sam bio premijer u puno težoj situaciji, to ću ponoviti stotinu puta ako treba. Naslijedio sam ogromne deficite, ogromne kamatne stope... U ovoj situaciji bih nešto napravio, vlada ne radi ništa. Sad vam ne mogu reći što bih napravio, nisam premijer. Niti ga zbog toga previše prozivam, ja preko puno toga prelazim. Ova vlada ne radi ništa. Međutim, ne bih rekao da je situacija katastrofalna. Inflacija se mjeri, daleko je od onoga što smo nekada živjeli, tu je nekoliko objašnjenja...", rekao je Milanović.

"Plenković štiti ljude koji su naprosto korumpirani. Netko tko svjesno lažno prijavi prebivalitše uživa zaštitu premijera, to je Frka - Petešić. Kako to može biti omaška", rekao je.

"Nažalost, i on i Grlić Radman su bili moji veleposlanici. Ima pravo kažete? Dajte mi nekoga tko je to iskoristio. Frka Petešić je iz Zagreba, znate li što piše u prijavi prebivališta, ovo jeozbiljno, nemojte se zezati s tim. On je prevario, opisano je u dokumentu što je prebivalište, on nema veze s Dugim otokom osim što mu je od tamo baba. On je bio prijavljen u Zagrebu. Ima li netko iz Zagreba tko je iskrostio to pravo? To je kazneno djelo. To je zabranjeno, to piše u tom formularu da ako pri svijesti daš krive podatke, piše da ćete biti kažnjeni", rekao je.

"DORH ne postoji nakon onog skandala sa Žalac. Nikad nismo imali korumpiraniju vladu. Nikad", rekao je.

Na upit o svojim podacima, kaže da su to zaštićeni podaci.

"Ja idem tamo gdje me dužnost zove. Ja sam štićena osoba. Tu je priči kraj", rekao je Milanović na upit zašto ne pokaže podatke o svojim putovanjima.

"Ova vlast je kriminogena. Oni su željeli uništiti Hranja, politički su zlorabili inspekciju, inspekcija je rekla da je sve po zakonu. Što je s dnevnicama vojnicima koji me prate? To je kazneno djelo. Neka ga tuže", rekao je.

"Ja nisam lider oporbe. Loše se osjećam u ovoj poziciji. Ovo sve što govorim ne bi trebao biti moj posao, ja bih radije imao normalnije odnose pa i s ovim ljudima. Ali ovde se prije svega radi o nekim sporovima koji se tiču mojih izravnih nadležnosti, to je vojska. Ja sam ih nakon dva mjeseca uspio natjerati da uzmu američki poklon, to je dar", rekao je.

Dnevnik.ba

27. svibanj 2022 22:33