StoryEditor
"bih ne postoji bez hrvata"

Milanović: Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga

Piše Desk  /  20.12.2021., 13:47h
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da Bosna i Hercegovina ne postoji bez hrvatskog naroda u njoj.

“Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super”, rekao je Milanović, prenosi Bild.ba.

Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomaže i da bi inače bili izloženi stihiji.

“Vlada ignorira svoj posao i ono što im je na raspolaganju, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa, a to je hrvatski narod u BiH”, rekao je Milanović.

On je ovo komentirao danas na svečanom obilježavanju 30. obljetnice HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Novinari su ga pitali i oko jučerašnjeg otkazivanja posjeta Novoj Biloj povodom obljetnice Bijeloga puta, ali je rekao da neće komentirati više od onoga što piše u priopćenju kojeg su mediji objavili u nedjelju ujutro.

Sve stoji u priopćenju. Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako se nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga, rekao je Milanović.

Dodik ih provocira, zato što mu gaze po prstima cijelo vrijeme. Razumijem ga, ne potičem to ponašanje, kažem mu: ‘Daj se skuliraj’, rekao je predsjednik.

Komentirao je i Ahmiće. 

“U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu”, rekao je Milanović, dodavši da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je “moralni užas”.

Do neodlaska u BiH, kako je rekao, “ne bi došlo da se u Sarajevu, u unitarističkom Sarajevu, nije uskovitlala toksična prašina”. Upitan kad bi mogao otići u BiH, Milanović je rekao da možda ode sutra, ali neće biti službene najave. “To sutra mislim figurativno”, rekao je predsjednik.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:10