Article_Top_970x250

Milanović angažirao SDP-ovca kao povjerenika za sport, radit će volonterski

savjetnik

Milanović angažirao SDP-ovca kao povjerenika za sport, radit će volonterski

tra 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Jovanoviću je u doba kad je bio ministar i borio se za „isušivanje nogometne močvare“ glavni “protivnik” bio Zdravko Mamić 

Na web-stranici Ureda predsjednika Republike Hrvatske objavljena je 1. travnja zanimljiva kadrovska odluka. Za svog povjerenika za sport predsjednik Zoran Milanović imenovao je Željka Jovanovića, bivšeg saborskog zastupnika SDP-a i ministra obrazovanja i sporta upravo u Milanovićevoj vladi. U Uredu predsjednika doznaje se kako Jovanović nije zaposlen u Uredu, odnosno riječ je o volonterskoj funkciji za koju neće primati naknadu, a zadatak mu je da predsjedniku Milanoviću dade svoju savjetničku pomoć oko svih aktivnosti vezanih uz sport, s naglaskom, kažu u Uredu, na promociju i razvoj sporta i tjelesnih aktivnosti u školskim i sveučilišnim programima, kao i poticanje stvaranja preduvjeta za uključivanje što većeg broja građana u rekreativne aktivnosti u cilju promicanja zdravlja i prevencije bolesti, piše Vecernji.hr.

Mamićevi “komplimenti”

– Željko Jovanović kao političar u svojoj karijeri zalagao se kontinuirano ne samo za razvoj tjelesne kulture i sporta već i za uvođenje reda u sport u cilju zaštite sportaša te za unapređenje statusa vrhunskih sportaša. Njegovim zalaganjem uvedena je i trajna naknada za vrhunske sportaše – kazali su u Uredu predsjednika države.

Ipak, izbor povjerenika za sport zanimljiv je i zato što je Jovanović visoko rangiran u SDP-u, štoviše član je Predsjedništva, a nije tajna da je Milanović do sada izbjegavao kod kadroviranja predlagati ljude iz svoje bivše stranke. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na novu funkciju člana svog vodstva kaže kako se radi o volonterskoj dužnosti, kako je jako zadovoljan tim imenovanjem i kako ga je o njemu Jovanović obavijestio.

– Uvjeren sam da se prilikom odluke o imenovanju vodilo računa o dosadašnjem radu kolege Jovanovića pogotovo kao ministra zaduženog za sport, ali i osobe koja je otvoreno govorila o ilegalnim aktivnostima u sportu - kazao je Grbin.

Imenovanje dolazi upravo u trenutku kada je Jovanovićev glavni „protivnik“ iz doba njegova ministarskog mandata i njegove borbe za „isušivanje nogometne močvare“, a danas bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić ponovno u žarištu javnosti. A koji je posljednjih dana iz BiH s predsjednikom „razmijenio“ nekoliko zanimljivih „komplimenata“.

Prvo je predsjednik za Mamića kazao, između ostaloga, kako je učinio mnogo za hrvatski nogomet, a potom je Mamić za predsjednika rekao da ga temperamentom i karakterom podsjeća na njegove najslavnije dane, da će biti predsjednik sto godina ili opet premijer. Odnosno da će biti što god želi ako „ostane ovakav kao sad“.

Planirano od ranije

Ima li Jovanovićevo imenovanje ikakve veze s time, legitimno je pitanje. U Uredu predsjednika kažu kako je imenovanje povjerenika za sport bilo otprije u planu i, kako je sada objavljeno, u sklopu kompletiranja savjetničkog tima. Istog dana i bivši veleposlanik RH u Vatikanu Neven Pelicarić imenovan je savjetnikom predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku.

Dnevnik.ba