StoryEditor

Milanović 2014.: Nisam i nikad neću biti predsjednik Hrvatske

Piše D  /  17.06.2019., 12:06h

Predsjedništvo SDP-a danas bi trebalo potvrditi da je bivši premijer i predsjednik stranke Zoran Milanović njihov kandidat za predsjednika države. Dobro upućeni izvori s kojima smo razgovarali tvrde da je to već gotova stvar.

Iskoristimo ovu priliku, pišu 24sata.hr, da se prisjetimo kako je Milanović, tada još premijer, kategorički tvrdio kako nikada neće biti predsjednik Republike Hrvatske.

Tada, u travnju 2014. godine, Milanović je u pratnji ministara Hajdaš Dončića, Grčića i Mrsića, u Mariji Bistrici prisustvovao proslavi dana Krapinsko-zagorske županije. Netko ga je tamo slučajno oslovio kao predsjednika, a bivši premijer je odmah poručio kako njegova uloga ‘nije da bude popularan ili voljen, već da govori istinu‘.

- Netko me oslovio kao predsjednika države, ali ja to nisam i nikada neću biti. Iz više razloga, a jedan je taj što vam moram govoriti istinu. Predsjednik ne mora govoriti istinu. Ne smije lagati, ali ne mora govoriti istinu. A istina je takva da je ljudi u politici ne žele čuti. Moj posao nije da budem popularan i voljen, nego da objasnim i da se shvati što je istina. Mi se moramo otrijezniti, ali ne od pijanstva i mamurluka, već od iluzije da imamo ono što nemamo - poručio je tada Milanović. 

Pet godina nakon posjeta Krapini, čini se kako je bivši premijer i potencijalni budući predsjednik promijenio ploču.

Na Iblerovu trgu može se čuti kako je vodstvo stranke na čelu s Davorom Bernardićem provelo ankete, a prema njima upravo Milanović ima najveću potporu među članstvom i simpatizerima u odnosu na druge potencijalne SDP-ove kandidate. 

Doduše, odluka predsjedništva treba proći i glavni odbor SDP-a, koji je planiran krajem mjeseca, ali nitko od SDP-ovaca s kojima smo razgovarali ne očekuje da će se ova odluka rušiti na tom stranačkom tijelu. Nakon što predsjedništvo stranke podrži Milanovića kao kandidata, očekuje se da će bivši premijer i službeno objaviti da kreće u utrku za Pantovčak te da neće čekati glavni odbor. Oni oprezniji kažu kako je moguće i da Milanović pričeka sjednicu glavnog odbora.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:36