StoryEditor

Milan Sitarski: Schwarz-Schillingove interpretacije sredstvo beskrupulozne propagande

Piše D  /  16.01.2019., 01:01h

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling objavio je autorski članak za Deutsche Welle pod naslovom “Je li Europa čula prasak u BiH i na Balkanu?”, u kojem ponovo iznosi teze identične onima bošnjačke politike “kako se Hrvatska mješa u unutarnje stvari BiH”, te kako “Dodik i Čović rade na odcepljenju RS, stvaranju trećeg entiteta i podjeli BiH”. Schilling kao jedinu svjetlu točku navodi izbor “demokrate Komšića” u Predsjedništvo BiH iz kojeg je, kaže, ispao “nacionalistički orijentiran Hrvat Čović”.

– Time je prijeteća suradnja nacionalista Dodika i Čovića unutar tročlanog Predsjedništva BiH za sada onemogućena. I izborni rezultat u glavnom gradu i Kantonu Sarajevo pokazuje da demokratske snage polako napreduju. To je tračak nade za budućnost, misli senilni 89-godišnji njemački diplomata, koji je mandat visokog predstavnika u BiH uglavnom prespavao, a po završetku mandata angažiran je kao predavač na Američkom sveučilištu u Sarajevu kojeg je vidio bivši bošnjački član Predsjedništva Ejub Ganić .

 

Podrška hegemonističkim i unitarističkim agendama

Komentirajući za Hrvatski Medijski Servis stavove bivšeg visokog predstavnika u BiH Milan Sitarski, iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara kaže kako Schwarz-Schilling kao da ne može prežaliti što više ne obnaša tu dužnost, pa se i dalje intenzivno miješa u unutarnje stvari BiH, istovremeno optužujući širok krug političkih aktera iz susjednih zemalja upravo za to miješanje.

-Očigledno je da Schilling nedopustivim miješanjem u unutarnja pitanja smatra isključivo podršku legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda unutar okvira postojećeg federalističkog Ustava, dok sasvim legitimnom smatra podršku unitarističkim i hegemonističkim agendama koje teže kršenju istog tog Ustava. Stoga njegovi još jednom izrečeni stavovi ne predstavljaju iznenađenje, poput onih o „sjećanjima na Tuđmanovu politiku 90-tih“ uz koja zaboravlja spomenuti ulogu pokojnog Tuđmana u očuvanju integriteta BiH, ističe Sitarski.


Komšićev izbor za Schillinga “svjetla točka”

Sugovornik Hrvatskog Medijskog Servisa kaže kako se Schilling ne ustručava niti izraziti veliko zadovoljstvo zbog izbora „demokrata Komšića“ za hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima i izbornim rezultatima isključivo u Kantonu Sarajevo, što valjda ne bi trebalo biti miješanje u unutarnje poslove BiH.

Schilling nazočnost predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i ministra financija BiH Vjekoslava Bevnade, te veleposlanika Hrvatske Ivana Del Vecha obilježavanju Dana RS, kojeg naziva neustavnim naziva “velikim praskom”, koji BiH vraća na početak 90-tih godina, pitajući se “Je li Europa čula taj prasak?”.


Schillingov vrhunac „kreativnosti“

Sitarski kaže kako se Schilling skandalizira nad obilježavanjem Dana Republike Srpske, nazivajući ga neistinito protuustavnim, prizivajući po tom pitanju međunarodnu intervenciju koja se niti ne nazire.

Vrhunac „kreativnosti“, Schilling je, kaže sugovornik HMS-a, dosegao karakterizacijom nazočenja proslavi Dragana Čovića, Vjekoslava Bevande i Ivana Del Vechia: „Došli su u Banjaluku, kako bi Milorada Dodika podržali u jednom cilju: u odcjepljenju Republike Srpske od BiH. To Hrvatu Čoviću otvara vrata za treći entitet i u konačnici za definitivnu podjelu Bosne i Hercegovine“.

-Tužno je vidjeti kako iskusni nekadašnji visoki međunarodni dužnosnik sebi dozvoljava ovakve interpretacije koje se graniče s ideološki inspiriranom fantazijom, ili pak predstavljaju sredstvo beskrupulozne propagande koja samo može doprinijeti dodatnoj blokadi već ugroženih demokratskih procesa u BiH, upozorava Milan Sitarski, iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:41