Article_Top_970x250

Mikulić o samoizolaciji bh. državljana pri ulasku u RH: "Hrvatska je u političkom Sarajevu označena kao arhineprijatelj"

"mitski agresor"

Mikulić o samoizolaciji bh. državljana pri ulasku u RH: "Hrvatska je u političkom Sarajevu označena kao arhineprijatelj"

srp 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Martin Mikulić, koji je predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma, komentirao je odluku vlasti RH o samoizolaciji za bh. državljane.

Pokazao je zašto je ista, zapravo, jako smislena, piše Bild.ba.

Nedavno povećanje broja zaraženih koronavirusom rezultiralo je uvođenjem mjera samoizolacije za državljane BiH koji ulaze u Republiku Hrvatsku.

Mjera je, podsjetimo, izostavljala državljane RH koji žive u BiH s obzirom na to da su oni istovremeno i državljani RH pa tako i građani EU. Njima, inače, ne može biti zabranjen ulazak, dok građanima i državljanima trećih zemalja, kako EU tretira BiH – može.

Političko-medijskom Sarajevu takva odluka je odmah zasmetala. Ista je prozvana segregacijskom, nacionalističkom, necivilizacijskom i još nekim epitetima kojima sarajevski političari nerijetko ‘časte’ državni vrh susjedne Hrvatske.

Martin Mikulić, koji je predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma, sumirao je odluku hrvatskih vlasti i pokazao zašto je ista, zapravo, jako smislena.

Njegov upis s Facebooka prenosimo u cijelosti:

– Republika Hrvatska je prije nekoliko dana donijela odluku kojom je privremeno zabranila, odnosno ograničila ulazak državljanima trećih zemalja.

Budući da među treće zemlje spada i Bosna i Hercegovina, brzo su stigle uobičajene reakcije. Iz najveće bošnjačke stranke SDA su zaključili kako je ta odluka “vođena isključivo necivilizacijskim kriterijem etničke diskriminacije”. Čak i neki inače umjereni oporbenjaci kažu kako Republika Hrvatska “dijeli ljude u BiH” te da se radi o “potpunoj diskriminaciji” i “nedobrosusjedskom i necivilizacijskom činu”. Treba li uopće spominjati da je bilo onih koji su zaključili da se radi o fašizmu?

O ČEMU SE ZAPRAVO RADI?

Odluka Republike Hrvatske zapravo nije ništa drugo nego provođenje preporuke Vijeća EU. U toj preporuci BiH nije na popisu trećih zemalja koje su izuzete od uvođenja graničnih restrikcija. Je li možda i EU provodi “anticivilizacijsku etničku segregaciju”?

Nadalje, odluka Republike Hrvatske je u potpunosti u skladu s jednom od temeljnih sloboda EU – slobodom kretanja ljudi. S obzirom na to da su državljani RH ujedno i državljani Unije, jedino što bi eventualno bila diskriminacija je to da granična ograničenja vrijede i za vlastite državljane, odnosno državljane EU.

A ako ćemo već govoriti o civilizacijskim kriterijima, onda je odluka RH u potpunosti na tragu civilizacijskih dosega, a to je provođenje pravnih normi i zaštita od diskriminacije. U ovom konkretnom slučaju su svi državljani Unije zaštićeni od diskriminacije člankom 18 Ugovora o funkcioniranju EU i poglavljem V Povelje o temeljnim pravima.

I to je to. U cijeloj priči nema apsolutno ništa sporno. Zašto se onda problematizira samo “anticivilizacijska” odluka Hrvatske, a ne odluka EU, pa i Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje također trenutno provode ograničenja prema bh. državljanima?

Odgovor je jednostavan – zato što je Republika Hrvatska u političkom i medijskom Sarajevu označena kao arhineprijatelj. Mitski agresor. Razbijač hiljadugodišnje Bosne. Utjelovljenje svega negativnoga.

U takvom ambijentu uopće nije važno koliko je neki potez opravdan. Bez obzira koliko neka odluka bila razumna i utemeljena, poprimit će najgore epitete ako dolazi od Republike Hrvatske.

Sve u svemu, političko i medijsko Sarajevo nastavlja djelovati po svojoj ustaljenoj matrici – ako istina ne odgovara našem narativu, to gore po istinu – zaključio je Martin Mikulić, prenosi Bild.ba.

Dnevnik.ba