StoryEditor
zastupnik u parlamentu fbih

Mikulić: Ne želimo gledati kako nam netko drugi bira predstavnike, HDZ ne opstruira izbore

Piše desk  /  26.05.2022., 07:13h

"Mi želimo raditi po zakonu, a ne po nečijim željama. HDZ ne pristaje na to. Mislim da je sve jasno, kada ministar financija iz HDZ predlaže proračun, mislim da će i glasovati za.”, rekao je Mikulić

Mario Mikulić, HDZ-ov zastupnik u Parlamentu FBiH, govorio je za N1 o najavi preustroja BiH te optužbama na račun HDZ da opstruira predstojeće izbore.

“U četvrtak je sjednica Vijeća ministara na kojoj će se naći Nacrt okvirnog proračuna za 2022. – 2024. HDZ nije opstruirao taj proces, već neki drugi. Proces traje dvije godine kada govorimo o proračunu za ‘21 i ‘22 godinu. Vjekoslav Bevanda, kao ministar financija, je najkompetentniji za tu poziciju i ako njemu ne vjerujemo, kome ćemo? On je upoznat s procedurama i mislim da je deplasirano govoriti o opstruiranju HDZ-a. Mi želimo raditi po zakonu, a ne po nečijim željama. HDZ ne pristaje na to. Mislim da je sve jasno, kada ministar financija iz HDZ predlaže proračun, mislim da će i glasovati za.”, rekao je Mikulić.

"HDZ i HNS želi da bude sve u okviru zakonskih odredbi i tako artikuliramo stavove", dodao je.

“Želimo funkcionalnost BiH i ravnopravnost naroda. Ne odustajemo od toga. Ne prežemo od bilo kakvih sankcija, već želimo stati uz položaj hrvatskog naroda. Naravno, HDZ nema namjeru opstruirati izborni proces. Zagovornici smo izbornog procesa i da se riješe presude suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH”, navodi Mikulić.

Na upit kakav preustroj BiH želi HDZ, Mikulić kaže kako je prije dvije godine potpisan Mostarski sporazum pred izbore.

"SDA blokira procese i ne želi dogovoreno u Mostaru riješiti, a mislimo na legitimno predstavljanje. Dali smo ruku da riješimo nesuglasice. Sve što smo mi artikulirali u sporazumu pred medijatorima iz međunarodne zajednice nije se poštovalo. Jako je puno spekulacija. Odluke će se donositi na sjednicama HNS-a o budućim potezima hrvatskog nacionalnog bića u BiH.”, pojasnio je.

“Veliko je zanimanje za izmjenu Izbornog zakona. Premijer Hrvatske Andrej Plenković utječe unutar EU da se ovo pitanje riješi. BiH postaje tema i to vidi međunarodna zajednica. Vidi se zašto je hrvatski narod nezadovoljan. HDZ nije prihvatio činjenicu da se nije izmijenio Izborni zakon. Ne želimo nametanja da nam se biraju politički predstavnici, da gledamo kako nam netko drugi bira predstavnike i da mi to mirno gledamo. Željko Komšić je pokazao da je drugi član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”, istaknuo je Mikulić.

Zaključio je da “HDZ i HNS imaju mnogo kvalitetnih kandidata za predstojeće izbore i kandidati će uskoro biti poznati javnosti”.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 04:18