StoryEditor

Mikulić: I ove godine izborili smo 25 milijuna KM za stambeno zbrinjavanje mladih

Piše D  /  30.12.2020., 02:12h

Zastupnik Mikulić u svojoj raspravi izdvojio je nekoliko značajnih stavki iz predloženog proračuna Federacije BiH za 2021. godinu koje se prvenstveno odnose na mlade, ali i trenutačno najvažnije teme poput borbe protiv pandemije, podrške pogođenom gospodarstvu, ali i pomoći nižim razinama vlasti.

Mladi u Federaciji BiH i iduće će godine, zahvaljujući podršci federalne Vlade, lakše do rješenja stambenog pitanja. Unatoč krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, subvencije u iznosu od 25 milijuna maraka za kredite za stambeno zbrinjavanje stavka su koja se, također, našla u proračunu za iduću godinu, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Parlamenta FBiH. Na značaj ovog pitanja u svom govoru tijekom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH osobit naglasak stavio je mladi zastupnik Mario Mikulić.

„Ovakva pogodnost uvelike će olakšati osamostaljivanje mladih ljudi i dati im poticaj za ostanak u BiH. Nadam se kako je ovo tek početak u našoj borbi za bolji život i perspektivu mladog čovjeka“, kazao je, između ostalog, Mikulić.

Na mlade ljude pozitivno bi trebala utjecati i stavka u proračunu od 50 milijuna maraka koja se odnosi na zapošljavanje i samozapošljavanje, koja ranijih godina nije bila planirana u proračunu.

„Ova stavka veliki je iskorak u mjerama zapošljavanja, što je u vremenu u kojem živimo, za sve ljude, a osobito mlade, iznimno važno. Značajno će utjecati i na podizanje gospodarstva u Bosni i Hercegovini koje je posljednjih mjeseci pretrpjelo ogromne štete“ naglasio je Mikulić.

Štete su pretrpjeli i proračuni gradova i općina odnosno županija koje su prva instanca s kojima se građani susreću. Stoga će od iznimnog značaja biti financijska sredstva od 200 milijuna KM transfera prema županijama i 30 milijuna KM prema gradovima i općinama, od čega je 20 milijuna za kapitalna ulaganja koja ranije nisu bila planirana.

Između ostalog, usvojen je i transfer od 60 milijuna KM prema zdravstvu kojim će se pomoći funkcioniranju zdravstvenih ustanova i poboljšanju statusa zdravstvenih radnika.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:20