StoryEditor
PROPAST PREGOVORA O IZBORNOM ZAKONU

Mikulić: Dozvoljavanje još jednog protuustavnog izbornog ciklusa bi značio kraj Daytonskog sporazuma

Piše desk  /  20.03.2022., 20:00h
Mikulić dodaje da se potvrdilo kako je političko i medijsko Sarajevo zapravo bastion radikalizma, šovinizma i ultranacionalizma.

Propast pregovora je samo još jedan pokazatelj kako SDA ne odustaje od koncepta bošnjačke hegemonije i težnje da od Federacije BiH stvori bošnjački entitet i tako ostvari ratne ciljeve, kazao je politolog Martin Mikulić komentirajući za Hrvatski Medijski Servis još jednu propalu rundu pregovora o reformi Izbornog zakona BiH.

Mikulić dodaje da se potvrdilo kako je političko i medijsko Sarajevo zapravo bastion radikalizma, šovinizma i ultranacionalizma.

“Pogledajte samo atmosferu i teške riječi koje cirkuliraju bošnjačkom javnošću, a vrhunac kontaminirane, toksične atmosfere predstavlja poziv Vojina Mijatovića na nasilne proteste ukoliko se postigne dogovor o reformi izbornog zakonodavstva. To je ukratko paradigma i srž politike “građanskih”, odnosno probošnjačkih stranaka u BiH – bošnjačka hegemonija iznad svega, pa čak i po cijenu mira”, kazao je Mikulić.

Osvrnuo se Mikulić i na predstojeće Opće izbore koji bi se trebali održati u listopadu istaknuvši da pretpostavlja kako međunarodna zajednica neće izbore dovoditi u pitanje, no unutar toga vjeruje kako je realna mogućnost odgoda izbora kako bi se stvorio dodatan prostor za dogovor.

-To bi bio konačan signal da se reforma Izbornog zakona mora dogoditi, rekao je Mikulić.

Sugovornik HMS-a posebno je u ovom kontekstu akcentirao vladavinu prava.

“Sve drugo bi narušilo kredibilitet međunarodne zajednice jer su oni potpisnici Mostarskog sporazuma i kao takvi imaju obvezu osigurati da se u Bosni i Hercegovini poštuje vladavina prava, odnosno da se provedu relevantne odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava”, rekao je Mikulić.

Nagovijestio je Mikulić i pod kojim bi se uvjetima moglo govoriti o kraju daytonske BiH.

“Dominantan pristup Zapada je kako se hrvatsko-bošnjački odnosi moraju relaksirati te se to smatra preduvjetom za stabilizaciju BiH. Odstupanje od tog pristupa i eventualno dozvoljavanje još jednog protuustavnog izbornog ciklusa bi značio kraj Daytonskog mirovnog sporazuma, što bi rezultiralo krizom s nesagledivim posljedicama.”, rekao je Mikulić.

Podsjećamo, danas je u zgradi Izaslanstva EU u BiH u Sarajevu bez uspjeha okončana još jedna runda pregovora o reformi Izbornog zakona BiH koju su predvodili visoka dužnosnica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichorst te američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.  Od domaćih političkih aktera sudjelovala su izaslanstva šest političkih stranaka predvođena predsjednicima, HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB, dok su se ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu ranije samoisključile iz pregovora podrivajući time mogućnost dogovora.

Dnevnik.ba

29. veljača 2024 18:25