StoryEditor

MIJENJAT ĆEMO EUROPU Povijesna pobjeda Salvinijeve ekstremne desnice u Italiji

Piše D  /  27.05.2019., 11:05h

Uz prebrojane rezultate s 99,7 posto glasačkih mjesta, ministarstvo unutrašnjih poslova priopćilo je da je Liga osvojila 34,3 posto glasova - njen najbolji rezultat i skoro dvostruko više od 17,4 posto osvojenih glasova na prošlogodišnjim općim izborima.

Druga talijanska vladajuća stranka, anti-establishment pokret Pet zvijezda, pretrpio je poraz sa 17,1 posto osvojenih glasova, dok je oporbena Demokratska stranka lijevog centra zabilježila nastup bolji od očekivanog, s 27 posto glasova.

Broj osvojenih glasova za Pet zvijezda opao je za više od 32 posto s nacionalnih izbora održanih u ožujku 2018.

- Nevjerovatan je uspjeh da je Liga postala prva stranka Italije nakon što je bila suočena s nestankom prije samo pet godina - izjavio je Salvini na sinoćnjoj konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Milanu.

Ankete javnosti predviđale su prednost Lige, ali je opseg izborne pobjede bio izvan svih očekivanja. Izborni rezultati ojačali su Salvinijevu poziciju kao jednog od čelnika desničarskog euroskeptičnog bloka koji nastoji poremetiti status quo unutar EU.

- Ovi nam izbori omogućuju da pokušamo promjeniti Europu - izjavio je Salvini za Kanal 7, najavljujući suradnju s populističkim kolegama iz Francuske, Mađarske i drugih članica bloka na ukidanju ovlasti EU, prenosi dpa.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:10