StoryEditor
"Rupa u zakonu"

Mijenjanje nacionalnog identiteta je trend među pojedinim političarima u BiH

Piše Desk  /  22.11.2021., 09:40h
Upozorenje stiže i iz Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine. Za njihove predstavnike u vlasti budu izabrane osobe za koje oni smatraju da ne predstavljaju nacionalne manjine.

Praksa političara da pronađu "rupu u zakonu" kako bi ugodili svojim interesima odavno je prešla granice moralnih vrijednosti.

Tako godinama svjedočimo da se nacionalnost mijenja od izbora do izbora. Kako nema odgovarajućih izmjena zakona i kaznene politike, odavno smo u zoni moralnog i etičkog sunovrata, prenosi BHRT.

Upozorenje stiže i iz Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine. Za njihove predstavnike u vlasti budu izabrane osobe za koje oni smatraju da ne predstavljaju nacionalne manjine, piše BHRT.

Uputili su dokument Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona i ukazali da pojedini kandidati svakih izbora mijenjaju nacionalni identitet.

"U skladu sa zakonom to se može, na kraju krajeva, procesuirati jer je to lažno predstavljanje, jer dođemo u situaciju da određeni konstitutivni narodi jednom budu Bošnjaci, jednom Srbi, jednom Hrvati, a što je još poražavajuće za nacionalne manjine, kada treba određena pozicija tada budu i pripadnici i tih nacionalnih manjina", govori Nedžad Jusić, član Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Važeći zakon dopušta da se nacionalnost mijenja svake četiri godine, ali ne tijekom mandata. To je politički trend u našoj zemlji, te nacionalnost služi u svrhu dobivanja funkcija.

Bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Vehid Šehić kaže da bi bila spriječena zloupotreba nacionalnog izjašnjavanja, mora se zabraniti mijenjanje etničke pripadnosti na duži period.

"U Izbornom zakonu bi moralo jasno stajati da se zabranjuje, da se u tri izborna ciklusa uzastopno ne može mijenjati etničku pripadnost jer je neprihvatljivo da država koja počiva na etničkom principu koji je dominantan, ali vidimo da je on izgubio moralnu dimenziju"., kaže Vehid Šehić, ispred koalicije 'Pod lupom'.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva kažu - dužni su onemogućiti zloupotrebe, ali da je njihovo postupanje limitirano.

"Zloupotrebu možemo spriječiti samo ako osobu već imamo evidentiranu kao kandidata i pod uvjetom da se nacionalno izjasnio prilikom kandidiranja. Središnjem izbornom povjerenstvu BiH bi pomogli podaci koji su u posjedu Agencije za statistiku BiH, međutim postoje zakonske smetnje za ustupanje tih podataka", navode iz SIP-a. 

SIP ima mandat da vodi upravni postupak i rješava slične stvari, poručuju iz nevladinog sektora. Zato su na sastanku sa visokim predstavnikom prezentirali uopćene principe za izmjene Ustava BiH.

Kažu, neophodne ustavne promjene moraju se bazirati na presudama međunarodnih sudova, a ne zloupotrebama.

"Jednostavno, pokušavaju na taj način zloupotrijebiti stvari u svoje osobne svrhe i ući u Dom naroda, jer znate da uvijek fali Srba u Federalnom parlamentu u Domu naroda, i mislim da tu izborna komisija treba provesti upravni postupak", govori Zoran Jovanović, predsjednik SGV-a BiH.

"Zaključak je da je to pitanje pravne naravi, navodno ima primjera gdje su u jednom izbornom ciklusu pojedinci jedne nacionalnosti, u drugom druge, to bi pravni stručnjaci na neki način trebali spriječiti", navodi Stipe Prlić, predsjednik HNV-a BiH.

Do tada, političari će koristiti pogodnosti kako bi ispunili nacionalnu kvotu za određene pozicije. I tako svjedočimo još jednom apsurdu u zemlji, u kojoj se većina političara poziva na važnost etničkih odrednica, ali je za funkciju vrlo lako promjene. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:10