StoryEditor
koaliranje

Mijatović: Osmorka je postala sedmorka, prioritet formiranje Vlade FBiH

Piše DESK  /  30.01.2023., 14:38h

U centrali SDP-a održan je prošireni kolegij stranke nakon što se, kako su rekli, smatraju izdanim, nakon glasovanja njihovih koalicijskih partnera po pitanju izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH. Sa samo dijelom usvojenih zaključaka obratio se potpredsjednik stranke Vojin Mijatović.

Nakon sastanka predsjednik stranke Nermin Nikšić nije davao izjave. To je, rekli su, predviđeno za sutra kada se planira sastanak Osmorke, prenosi N1.

Dio zaključaka proširenog kolegija, točnije njih tri, iznio je potpredsjednik stranke Vojin Mijatović. S prvim se kreće već sutra ujutru.

“Dali smo nalog kantonalnim organizacijama da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, s posebnim fokusom na Sarajevski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton”, izjavio je. Na upit novinara dodaje da se to odnosi i na Stranku demokratske akcije.

Drugi zaključak je da SDP od ujutru hitno kreće u formiranje federalne vlasti.

“Prioritet je formiranje Vlade FBiH. Dok do toga ne dođe, značajno će se usporiti imenovanja na državnom nivou. Točnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcioniranje institucija BiH”, izjavio je Mijatović.

Dodaje – što se tiče SDP-a – od danas je “Osmorka” zapravo “Sedmorka”.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 21:20