StoryEditor

Migrantske porodice s djecom bit će izmještene u hotel Sedra

Piše D  /  20.07.2018., 01:07h

- Jučer je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisala dogovor sa vlasnikom hotela Sedra. U Sedru će biti premještene porodice sa djecom. Prema najavama IOM-a, premještanje bi trebalo početi u ponedjeljak - kazao je premijer Rošić koji predsjedava Operativnom grupom, prenosi Fena.

Hazim Kapić, ministar zdravstva i socijalne politike USK, kaže da će prvo biti izvršene pripreme prostorija hotela za prihvat porodica, a nakon toga će liječnički timovi izvršiti preglede svih budućih korisnika smještaja.

- Šta se tiče potencijalne lokacije za kontrolirani prihvatni centar u Medenom Polju, u općini Bosanski Petrovac, jučer su predstavnici međunarodnih organizacija i Ministarstva sigurnosti BiH razgovarali na tu temu s načelnikom Zlatkom Hujićem. On je protiv toga da se privremeni smještaj za migrante napravi na prostoru ove općine, čak i ako se radi o mjestu udaljenom od svih većih naselja. Meni je žao što među općinama nema dovoljno solidarnosti. Toliko smo u protekle dvije godine slušali o suradnji općina i gradova na području USK i prvom prilikom kad treba pomoći gradonačelniku Bihaća, onda nitko ne želi biti dio rješenja. Pritom nitko ne vidi da se sutra problem može preliti i u ostale gradove. Vladi Unsko-sanskog kantona je prije svega stalo da se problem što prije riješi. Ovo i jest zajednički problem cijelog kantona. Zato sam opet pozvao gradonačelnike i načelnike na sastanak u ponedjeljak i nastavit ću posredovati u postizanju dogovora. Potrebna nam je koordinacija i ja ću insistirati na suradnji svih lokalnih zajednica - kazao je premijer Rošić, te dodao da je u komunikaciji sa predstavnicima državne vlasti koje će, nakon postizanja dogovora o lokaciji za kontrolirani prihvatni centar, van urbanih zona gradova, preuzeti odgovornost financiranja i brige o tom centru.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:34