StoryEditor

Migrantska kriza trese i Brazil

Piše D  /  20.08.2018., 08:08h

Temer je u Braziliji okupio šest svojih ministara, među kojima ministre obrane, sigurnosti i vanjskih poslova kako bi razgovarali o stanju u pograničnom gradu Pacariama, na sjeveru zemlje gdje su česti sukobi između migranata.

Deseci tisuća Venezuelaca bježe u Brazil od političke, gospodarske i krize društva koja vlada u zemlji.

Posljednja nasilja s u zabilježena tijekom krađe i napada u subotu koje jedan trgovac iz Pacaraime pripisuje Venezualancima.

Deseci stanovnika tog mjesta u kojem na ulicama živi tisuću migranata zatim su uništili njihove privremene nastambe i zapalili njihove stvari. Čuli su se i pucnjevi.

Venezuelci su odvratili uništenjem jednog vozila s brazilskim registarskim tablicama. Trojica Brazilaca su ranjena, prema podacima vojne policije. Za sada nema podataka o mogućim venezuelskim žrtvama.

U prvom dijelu godine oko 56.740 Venezuelaca je pokušalo legalizirati svoje status u Brazilu.

Oko 1200 migranata se vratilo u Venezuelu u noći između subote i nedjelje, potvrdio je jedan glasnogovornik brazilske nevladine organizacije koja je nazočna na granici s Venezuelom.

"Pacaraima danas nalikuje pustinji. Sve je mirno, policijska pojačanja su stigla i tržnice su otvorene", rekao je jedan stanovnik tog grada s oko 12.000 stanovnika.

Brazilske vlasti su uputile pojačanja na granicu po nalogu guvernera lokalne države Roraima, Suelyja Camposa, koji se boji porasta kriminala.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:51