Article_Top_970x250

MIGRANTI ZAMJENA ZA TURISTE? Cvijanović: SDA nije partner za rješavanje migrantske krize

besmisao umjesto biti problema

MIGRANTI ZAMJENA ZA TURISTE? Cvijanović: SDA nije partner za rješavanje migrantske krize

kol 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Umjesto da se zaista bavimo suštinom tog problema, bavimo se besmislenom pričom kako je porasla potrošnja, kako su migranti `kobajagi` zamjena za turiste

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas kako je migrantska kriza ozbiljan problem koji je uzdrmao cijelu regiju i izrazila sumnju da je SDA partner koji bi se ozbiljno bavio tim pitanjem.

Cvijanović je rekla kako je migrantska kriza problem koji je ogolio činjenicu da, možda, i nema dovoljno suradnje, ali ni iskrenosti među zemljama regije.

-Međutim, odgovornost vidim i na onima koji trebaju voditi računa o vanjskim granicama EU negdje drugdje, a ne ovdje kod nas u i na taj način problem bi vjerovatno mogao biti, ako ništa drugo, značajno umanjen, a možda čak i riješen u nekom periodu, da se od 2015. godine njime bavilo na taj način, rekla je Cvijanović novinarima u Šamcu.

Ona je izjavila kako nije sigurna da je SDA partner koji bi se ozbiljno bavio tim pitanjem.

- Ta stranka ima prilično problematičnu povijest odnosa sa mnogim područjima, počevši od onog vremena kada su dolazili strani ratnici na prostor BiH, kada su dobijali ovdje bez ikakvih problema državljanstva i druge dokumente, a ni danas ne vidim opredijeljenost da se bave tim problemom, rekla je Cvijanovićeva, prenosi Srna.

Kada je riječ o optužbama koje dolaze od SDA, Cvijanović je rekla kako se članovi te stranke nikada ne bave stvarnim problemima, nego pokušavaju lopticu prebaciti nekom drugom ili u tuđe dvorište, te da uporno pokušavaju prebaciti krivicu na Republiku Srpsku, a često i na Srbiju.

- Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, to je oduvijek bila meta za skoro sve bošnjačke političare, ali to je jalov, uzaludan politički posao, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da SDA treba ponijeti odgovornost za mnoge procese, jer je doprinijela mnogim od tih procesa.

- S druge strane, ako je već u pitanju rješavanje, oni zauzimaju vrlo važne pozicije na nivou Vijeća ministara i na nivou BiH, ali isto tako i na nivou Federacije BiH i kantona, tako da se od njih očekuje da rade i doprinose pronalaženju rješenja, a ne otežavanju situacije, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila i da su besmislene izjave ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.

- Umjesto da se zaista bavimo suštinom tog problema, bavimo se besmislenom pričom kako je porasla potrošnja, kako su migranti `kobajagi` zamjena za turiste, kojih nemamo zbog epidemije virusa korona i sve druge stvari koje sam tamo čula, rekla je Cvijanović.

Dnevnik.ba