StoryEditor

Migranti uznemirujuju Tuzlake: Kradu novčanike i prate djevojke na ulici

Piše D  /  25.06.2019., 07:06h

Među građanima već vlada određena doza straha i nesigurnosti, a osim krađa i fizičkih sukoba, zabilježeni su i slučajevi praćenja mlađih djevojaka koje ne mogu u miru koračati gradskim ulicama, piše klix.ba.

Gradsko vijeće Tuzle 27. lipnja ove godine će raspravljati o migrantskoj krizi u ovom gradu. Portal Klix.ba u posjedu je informacije koja će se naći pred vijećnicima, a u vezi s migrantskom krizom i ulaskom i boravkom migranata na područje Tuzle s prijedlogom mjera.

Informacija je potpisana od gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, a u njoj je, između ostalog navedeno da je od početka 2019. godine uspostavljena maršuta ilegalnog ulaska migranata na područje Bosne i Hercegovine i to linijom Grčka - Makedonija - Srbija - BiH.

Kako se ističe, sve je veći broj migranata koji se nalaze na području Bosne i Hercegovine i trenutno su Sarajevo, Bihać i Tuzla gradovi koji su najviše pogođeni migrantskom krizom. 

U ovoj informaciji se dodaje da su enormnim priljevom migranata ugrožena ljudska prava građana Bosne i Hercegovine, ali i migranata.

"Evidentno je da migranti koji dođu na područje Tuzle budu dovezeni s područja graničnog prijelaza između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine i to najčešće organizirano. Trenutno stanje karakterizira često vrlo agresivno ponašanje migranata koji se nalaze na području Tuzle, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine gdje su prisutni. Gotovo svakodnevno svjedočimo vršenju kaznenih djela od migranata koje postaje sve masovnije i dovodi do stanja anarhije u kojemu život građana postaje nepodnošljiv", ističe se u informaciji koju će razmatrati vijećnici. 

Pod dosad počinjena kaznena djela u ovoj informaciji se navodi krađa novčanika na Panonskom jezeru u Tuzli, krađe torbe i novčanika kod Robne kuće Omega, međusobni obračun i tučnjava migranata na Trgu slobode, prosjačenje i ometanje slobode kretanja građana Tuzle na više različitih lokacija, praćenje mlađih osoba ženskog spola na području Tuzle, kao i lažno predstavljanje i prikrivanje osobnih dokumenata te druga kaznena djela koja se svakodnevno evidentiraju.

"Navedeno ponašanje migranata dovodi u pitanje osnovna prava na sigurnost i slobodu kretanja građana Tuzle. Pored navedenog za očekivati je i probleme, s obzirom da se radi o osobama koje često borave u nehigijenskim uvjetima i pojavu određenih zaraznih bolesti, što u konačnom dovodi u pitanje i sigurnost javnog zdravlja građana Tuzle", upozorava se u informaciji.

Kako se dalje ističe, prema dostupnim informacijama, migrante u Bosnu i Hercegovinu dovozi organizirana mreža krijumčara, na način da migranti krijumčarima daju velike svote novca kako bi ih prebacili do zemalja Europske unije. 

"Međutim, nakon ilegalnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu, oni ostaju ovdje, izvarani, jer ne mogu proći u zemlje Europske unije, kako su im to krijumčari obećali. Radi se o organiziranom kriminalu koji obuhvaća ilegalni prelazak granice i ulazak u Bosnu i Hercegovinu, transport do odredišta na području Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Velika Kladuša i slično) i obezbjeđenje smještaja za migrante. Sve to uz veoma visoke iznose novca koji migranti plaćaju. Krijumčarenje migrantima je postalo vrlo unosan biznis i pojedinci i skupine na tome zarađuju ogromne svote novca, a postoji osnovana sumnja da to vrlo često rade u suučešništvu sa građanima koji, pod okriljem humanitarnog rada, za koji nisu registrirani, ostvaruju velike zarade. Nesporno je da se radi o kaznenom djelu krijumčarenje ljudima", naglašava se.

Ističući da su migranti žrtve krijumčara i žrtve nadležnih organa koji nesavjesno obavljaju službu i omogućavaju krijumčarima da se na migrantima bogate i zarađuju ogromne svote novca, vršeći kaznena djela iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u prijedlogu mjera se navodi da je neophodno da nadležni organi u našoj zemlji poduzmu aktivnosti u cilju prekida svih lanaca ilegalnog ulaska migranata na naš teritorij i hitno procesuiraju sve izvršitelje i suučesnike u vršenju kaznenih djela krijumčarenja ljudima (migrantima) i to s maksimalnim zaprijećenim kaznama suglasno Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine.

"Da svi organi na razini države koji su, suglasno važećim propisima, nadležni za ovu problematiku, poduzmu sve mjere kako bi se osigurao smještaj za migrante u migrantskim centrima koji bi se nalazili izvan područja gradova te na taj način uspostavila kontrola i nadzor nad ovim skupinama ljudi, a kako se dalje ne bi produbljavala kriza koja već postoji. Adekvatnom zaštitom i smještajem
ovih osoba koje su trenutno zatečene na području Bosne i Hercegovine osigurava se viši stupanj sigurnosti i osnovnih prava građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve ove migrantske krize", kaže se.

Imajući u vidu činjenicu da se u blizini graničnih prijelaza prevoze velike skupine migranata koji nakon što dođu na područje općina Sapna i Kalesija budu dovezeni u Terenski ured Službe za poslove sa strancima BiH u Tuzli, u prijedlogu mjera se navodi da je potrebno formirati mobilne timove ili odjeljenja u spomenutim općinama.

Kao zadnja mjera o kojoj će raspravljati vijećnici u Tuzli 27. lipnja je navedeno da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona, u suradnji s nadležnim organima, pronađu osobne dokumente i isprave kako bi utvrdili stvarni identitet migranata te da stave pod kontrolu i nadzor ponašanje migranata koji se već nalaze na području Tuzle.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:52