StoryEditor

Migranti u želji da što lakše prijeđu granicu kupuju djecu

Piše D  /  04.07.2019., 10:07h

Migranti u skloništima u Tijuani, istražiteljima i medijima su rekli kako su im nepoznati muškarci ponudili otkup djece kako bi poboljšati svoje izglede da sigurno prijeđu u Sjedinjene Države.

Naime, kada migranti budu uhićeni na granici, ako imaju djecu, oni se zadržavaju u pritvoru tek nekoliko dana prije nego što budu pušteni na slobodu. Osobe koje same prelaze granicu mogu provesti mjesece u pritvoru. Bilateralnim sporazumom poznatim i kao Floresov dokument, između Meksika i Sjedinjenih Država, dogovoreno je da se migrantima s djecom i maloljetnim migrantima brže odobrava azil pa se tek kratko zadržavaju u američkom pritvoru ili se odmah propuštaju u Sjedinjene Države gdje čekaju da im sud riješi potrebne dokumente. 

Iako je Granična služba Sjedinjenih Država još u lipnju 2018. godine upozoravala na to da pojedinci koriste djecu koju lažno predstavljaju kao vlastitu kako bi lakše dobili dozvolu za ulazak u Sjedinjene Države, njihova upozorenja odbačena su kao prenapuhana.  Također, u srpnju 2017. godine tadašnja tajnica Domovinske sigurnosti Sjedinjenih Država, Kirstjen Nielsen, upozorila je na ovaj problem, ali nakon kritika medija i civilnih udruga nije došlo do rješavanja problema. 

Glasnogovornik lokalne policije u Tijuani potvrdio je izvješća i izjavio kako meksičke savezne vlasti istražuju događaje, nakon izvješća o tome kako muškarci nude kupnju djece migranata kako bi lakše prešli granicu. Vlasti u Tijuani upozoravaju majke migrantice da drže djecu blizu sebe i nadziru ih. 

U skloništu za migrante, Agape Misión u južnoj Tijuani, pastor Albert Rivera rekao je kako je i ranije upozorio vlasti na kriminalne skupine koje traže maloljetnike bez pratnje. Vlastima je rekao kako kriminalci nude novac maloljetnim osobama kako bi ih uparili s odraslom osobom, tako da oboje mogu prijeći u Sjedinjene Države lažno se predstavljajući kao obitelj.

Problem leži i u tome što Meksiko nema sustav za nadzor djece bez pratnje, tako da nemaju pojma koliko je takve djece prisutno na granici i koliko ih je nestalo.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard izjavio je ranije ovog mjeseca da savezna vlada surađuje s UNICEF-om na izradi protokola za brigu o djeci i adolescentima u migracijskim skloništima, a Sjedinjene Američke Države problem namjeravaju riješiti s pilot programom DNK testiranja obitelji koje dolaze na granicu kako bi spasile djecu od opasnih situacija, piše The San Diego Union-Tribune, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:13