Article_Top_970x250

Migranti stalno dolaze, 1500 ih luta ulicama...

SITUACIJA SVE SLOŽENIJA

Migranti stalno dolaze, 1500 ih luta ulicama...

ožu 13, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Broj ilegalnih migranata na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini ponovno se povećava, a lokalne vlasti zatražile su pomoć drugih dijelova zemlje kako stanje ne bi u cijelosti izmaknulo kontroli.

Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u ovom trenutku najmanje tisuću i pol migranata luta ulicama gradova u tom dijelu BiH te boravi u napuštenim objektima jer za njih nema mjesta u postojećim prihvatnim centrima.

- O njima nitko ne vodi računa - kazao je Kljajić novinarima u Bihaću nakon što je u srijedu o trenutačnom stanju raspravljala posebna operativna skupina koju čine najviši dužnosnici lokalne vlasti.

Postojeći prihvatni centri u Unsko-sanskoj županiji predviđeni su za smještaj 2500 migranata, no neki od njih primili su i veći broj ljudi. Tako u prihvatnom centru “Miral” u Velikoj Kladuši, koji je predviđen za smještaj do 700 osoba, sada boravi njih oko 950. Općinske i županijske vlasti pri tom inzistiraju da se i taj centar zatvori, a migrante premjesti na lokaciju izvan naselja, kako je to bio slučaj s onima koji su boravili u kampu “Bira”, a sada su u selu Lipa, 20-ak kilometara udaljenom od Bihaća.

Lokalna policija “migrante - lutalice” odvodi u taj kamp, no on još nije u cijelosti osposobljen.

- Zatražili smo od tijela vlasti BiH da hitno otvore nove kampove u drugim dijelovima zemlje - kazao je predsjednik županijske Vlade Mustafa Ružnić.

Najavio je kako neće biti dopušteno unajmljivanje smještaja migrantima u privatnim objektima te kako će inspekcijske službe dobiti nalog provoditi pojačani nadzor kako bi se to spriječilo.

Priljev ilegalnih migranata u BiH iz Srbije i Crne Gore tijekom zimskog razdoblja bio je usporen, no proljeće donosi opasnost od novog migrantskog vala, pa tako i pojačanog pritiska na granicu između BiH i Hrvatske. Granična policija BiH, s ograničenim resursima i kroničnim nedostatkom ljudi, teško kontrolira ilegalne migracije.

Dnevnik.ba