StoryEditor

Migranti se smjestili u park u Sarajevu, nedostaje im šatora, hrane, odjeće...

Piše D  /  14.05.2018., 12:05h

Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i po indikatorima, mnogi boluju od teških bolesti. Vlada SŽ-a tražila je od nadležnih institucija BiH da u najkraćem roku donese odluke o evidentiranju i utvrđivanju vrste statusa migranata u BiH, piše Večernji.ba

O ovom problemu Vijeće ministara BiH danas će održati sastanak koordinacijskog tijela za pitanje migracija. Hitnu sjednicu o pitanju migranata Vlada RS-a održat će također danas. U Vladi RS-a smatraju neprihvatljivim da institucije Bosne i Hercegovine predlažu korištenje objekata bivših vojarni “Zalužani” u Banjoj Luci i “Neretva” u Kalinoviku, a koje su postale vlasništvo Vlade RS-a i Općine Kalinovik, u bilo kakve namjene bez suglasnosti izvršne vlasti tog bh. entiteta.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je kako je pitanje migranata problem države BiH. U utorak 8. svibnja održan je hitan sastanak na kojem su predstavnici sarajevskih općina, Grada Sarajeva, policije, Crvenog križa i nadležnih županijskih ministarstva donijeli zaključke koji će biti upućeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine od kojeg će se tražiti da u što kraćem roku odredi lokacije vojarni u Bosni i Hercegovini u koje se mogu smjestiti migranti i da se što prije izvrši njihova registracija na mjestu događaja. Na problem migranata apelirali su krajem prošlog tjedna iz Granične policije BiH.

- Evidentno je da se povećava broj ilegalnih migranata i da se iz dana u dan problem usložnjava. Migracijski pritisak proširio se dužinom čitave državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a istodobno su intenzivirani pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj.

U odnosu na ranije razdoblje migranti sve češće ilegalno ulaze ili pokušavaju ući u BiH u većim skupinama (od 10, 15 do 30 osoba) u kojima se nalaze i ranjive kategorije: maloljetnici, žene, trudnice te bolesne i iscrpljene osobe – istaknuo je ravnatelj GP BiH Zoran Galić. On je naglasio kako GP BiH nedostaje kadrova te zatražio hitno zapošljavanje ili premještanje policijskih službenika iz drugih agencija.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 01:04