Article_Top_970x250

Migranti se smjestili u park u Sarajevu, nedostaje im šatora, hrane, odjeće...

SPAVAJU NA OTVORENOM

Migranti se smjestili u park u Sarajevu, nedostaje im šatora, hrane, odjeće...

svibnja 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U BiH svakodnevno ulaze migranti. U posljednjih mjesec dana samo na područje Sarajevske županije pristigao je veći broj migranata iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa i drugih zemalja. Na desetke njih svakodnevno boravi na otvorenom bez adekvatne odjeće, hrane i uvjeta za higijenu, kazali su aktivisti koji im pomažu.

Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i po indikatorima, mnogi boluju od teških bolesti. Vlada SŽ-a tražila je od nadležnih institucija BiH da u najkraćem roku donese odluke o evidentiranju i utvrđivanju vrste statusa migranata u BiH, piše Večernji.ba

O ovom problemu Vijeće ministara BiH danas će održati sastanak koordinacijskog tijela za pitanje migracija. Hitnu sjednicu o pitanju migranata Vlada RS-a održat će također danas. U Vladi RS-a smatraju neprihvatljivim da institucije Bosne i Hercegovine predlažu korištenje objekata bivših vojarni “Zalužani” u Banjoj Luci i “Neretva” u Kalinoviku, a koje su postale vlasništvo Vlade RS-a i Općine Kalinovik, u bilo kakve namjene bez suglasnosti izvršne vlasti tog bh. entiteta.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je kako je pitanje migranata problem države BiH. U utorak 8. svibnja održan je hitan sastanak na kojem su predstavnici sarajevskih općina, Grada Sarajeva, policije, Crvenog križa i nadležnih županijskih ministarstva donijeli zaključke koji će biti upućeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine od kojeg će se tražiti da u što kraćem roku odredi lokacije vojarni u Bosni i Hercegovini u koje se mogu smjestiti migranti i da se što prije izvrši njihova registracija na mjestu događaja. Na problem migranata apelirali su krajem prošlog tjedna iz Granične policije BiH.

- Evidentno je da se povećava broj ilegalnih migranata i da se iz dana u dan problem usložnjava. Migracijski pritisak proširio se dužinom čitave državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a istodobno su intenzivirani pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj.

U odnosu na ranije razdoblje migranti sve češće ilegalno ulaze ili pokušavaju ući u BiH u većim skupinama (od 10, 15 do 30 osoba) u kojima se nalaze i ranjive kategorije: maloljetnici, žene, trudnice te bolesne i iscrpljene osobe – istaknuo je ravnatelj GP BiH Zoran Galić. On je naglasio kako GP BiH nedostaje kadrova te zatražio hitno zapošljavanje ili premještanje policijskih službenika iz drugih agencija.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250