StoryEditor
planiraju prelazak save?

Migranti razgrabili gumene čamce u Banjaluci: "Ne znam koliko im mogu pomoći. Nikad se ne bih usudio sjesti u njega i uputiti se preko rijeke"

Piše desk  /  27.10.2022., 11:47h

Migranti koji preko balkanske rute dolaze u BiH i tu ostaju “zarobljeni”, na sve načine, pa i one koji se mogu nazvati “nemogućom misijom”, pokušavaju se domoći zapadne Europe, te su proteklih dana i tjedana, prolazeći kroz Banjaluku i idući prema Bihaću i Gradišci, opustošili pojedine trgovačke centre u najvećem gradu Republike Srpske kupujući gumene čamce.

Potvrdili su ovo u jednom od banjalučkih tržnih centara za Glas Srpske, navodeći da u posljednje vrijeme ne mogu “nanijeti” dovoljan broj ovih čamaca s obzirom na potražnju.

"Dolaze nam gotovo svakodnevno i traže da kupe ove čamce. Vjerojatno se čuju između sebe pa znaju da ih kod nas još uvijek ima. Nisam siguran iz koje su zemlje, ali radi se uglavnom o mlađim osobama, starosti dvadesetak godina. Kupovina obično kratko traje, a najtraženiji su manji gumeni čamci pravljeni za dvije osobe. Neki od njih su mi priznali da će njime pokušati prijeći u Hrvatsku. Djelovali su mi baš očajno i pomalo izgubljeno. Nisam siguran da znaju u što se upuštaju. S obzirom na to da znam kakva je rijeka Sava, s jakim strujama, ne znam kolikom im ovi čamci mogu pomoći. Ali, ono što znam jest da se ja nikada ne bih usudio sjesti u ovaj napuhani čamčić i uputiti se preko ove rijeke", istaknuo je jedan od prodavača u ovom tržnom centru.      

Da je sve više ovakvih pokušaja prelazaka hrvatske granice, svjedoči i nedavni primjer kada su dvojica migranata tijekom proteklog vikenda gumenim čamcem pokušali prijeći rijeku Savu. Nakon što im se čamac prevrnuo, iz hladne rijeke ih je uspjela spasiti hrvatska granična policija. Tu sreću nije imao migrant čije je tijelo nedavno izvučeno u Kozarskoj Dubici, koja sve više postaje granično mjesto preko kojeg se migranti pokušavaju čamcima domoći Europske unije.

Inače, prema posljednjim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine na vanjskim granicama EU otkriveno je blizu 228.240 neregularnih ulazaka, što predstavlja povećanje od 70 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine. Takozvana balkanska ruta i dalje je najaktivnija migracijska ruta s 19.160 otkrivenih u rujnu, dvostruko više nego prije godinu dana.

Veći priljev migranata vidljiv je i u Banjaluci, kao tranzitnom mjestu, gdje se tijekom proteklih nekoliko tjedana oko željezničke i autobusne postaje okupljaju sve veće grupe koje pojedinih dana broje i do stotinjak migranata.

"Ne znam što se događa i kamo idu. Pretpostavljam da idu na sjever prema Bihaću ili Gradišci. Pojave se preko dana, prespavaju u vrećama za spavanje i pod vedrim nebom u okolini željezničke postaje i ujutro uglavnom nestanu. Iza sebe ostave smeće, što mi nekako najviše smeta. Ipak, ono što me je baš začudilo jest što među njima ima i ljudi čak iz Burkine Faso", kaže vlasnik jednog maloprodajnog objekta u okolini Autobusne postaje.

Sugovornik Glasa Srpske koji ima tržnicu na Autobusnoj postaji u Banjaluci navodi i da građani koji stanuju u blizini žive u sve većem strahu jer ne znaju što mogu očekivati od pojedinih migranata, pogotovo noću.

"Kada dođu u većem broju, izbjegavaju kretanje u noćnim satima. Kuće i garaže se zaključavaju. Čak rjeđe dolaze i u samu tržnicu. Shvaćaju da je neke od njih muka natjerala na toliki put, ali nikada se ne zna koga sve može biti među njima", istaknuo je ovaj trgovac.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:49