StoryEditor
VODENI TOPOVI NA ŽILET-ŽICI

Migranti pokušali probiti granicu, poljski policajac zaradio frakturu lubanje

Piše desk  /  17.11.2021., 10:01h
Europski sud jučer je presudio protiv Mađarske i Poljske na temu kršenja prava migranata i neovisnosti pravosuđa

Jedan je poljski policajac teško ozlijeđen u jučerašnjim neredima na poljsko-bjeloruskoj granici, koji su izbili kad su migranti dovučeni na bjelorusku stranu granice pokušali nasilno probiti graničnu barijeru i kordon poljskih snaga sigurnosti.

Poljaci su uzvratili vodenim topovima i suzavcem, a prema poljskim izvorima i migranti su u svom pokušaju proboja granice koristili suzavac i šok-bombe, koje su im navodno dali bjeloruski policajci.

Migranti su koristili i kamenje kojim su gađali poljske graničare, pa je vjerojatno jedan takav kamen pogodio u glavu policajca. Poljska policija je na svom službenom Twitter-profilu objavila kako je policajac zadobio frakturu lubanje, piše Vecernji.hr.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u ponedjeljak navečer telefonski s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom. Apelirala je na njega da prekine s instrumentaliziranjem migranata i hibridnim napadom na granicu EU, ali i spomenula potrebu humanitarne pomoći za izbjeglice i migrante koji se nalaze na granici. Lukašenko tvrdi da ne instrumentalizira migrante, da im već osigurava humanitarnu pomoć jer bi se, da ne pomaže, svi već smrzli i počeli umirati u većem broju. Dok zapad proziva njega, bjeloruski autokrat proziva Poljsku i tvrdi da poljska vlada želi skrenuti pozornost s problema koje sama ima s Europskom unijom na drugom području, u sporu oko vladavine prava i neovisnosti poljskog pravosuđa.

Sud Europske unije u Luksemburgu jučer je donio dvije presude koje se tiču Mađarske i Poljske, upravo na temu postupanja prema migrantima pri neregularnom prelasku granice i na temu neovisnosti pravosuđa. Mađarska je povrijedila pravo Unije, presudio je Sud EU, jer je 2018. donijela zakon kojim je kriminalizirala postupanje svakoga tko pomaže neregularnim migrantima u podnošenju zahtjeva za azil. Ta se presuda ne tiče Poljske, ali poljska vlada i parlament nedavno su progurali izmjene nacionalnih zakona po uzoru na Mađarsku i također dale velike nove ovlasti policajcima na granici da uskraćuju pravo na podnošenje zahtjeva za azil. Mađari su svoje izmjene zakona 2018. proveli pod motom “Stop Soros” jer su kriminalizacijom pomaganja tražiteljima azila zapravo kriminalizirali rad nevladinih organizacija koje pomažu izbjeglicama.

Jučer je iz ureda premijera Viktora Orbána priopćeno da Mađarska prima na znanje presudu Suda EU, ali da “zadržava pravo da poduzima mjere protiv aktivnosti nevladinih organizacija financiranih iz inozemstva, uključujući i one koje je utemeljio George Soros, koje žele politički utjecaj i koje promoviraju migracije”. “Stav Mađarske o migracijama ostaje nepromijenjen: pomoć treba biti upućena onamo gdje je problem, umjesto da se problem donosi ovdje. Drugim riječima, migracije u Europu treba zaustaviti, a budućnost Europe treba temeljiti na obiteljima”, priopćeno je jučer iz Orbánova ureda.

Druga presuda tiče se Poljske, konkretno ovlasti poljskog ministra pravosuđa (koji je istodobno i glavni državni odvjetnik) da suce upućuje na kaznene sudove višeg stupnja ili da to upućivanje okonča bez ikakvog obrazloženja. Sud EU presudio je da takvom odredbom Poljska krši pravo Unije. Odredba je sporna jer, bez jasnih kriterija i procedure koja teži postizanju političke neovisnosti, suci mogu biti maknuti ondje gdje politika misli da smetaju ili mogu biti politički kažnjeni obustavom njihova promaknuća bez obrazloženja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:59