Article_Top_970x250

Migranti nezadovoljni situacijom u kampu Vučjak, štrajkaju glađu i traže bolje uvjete

alarmantna situacija

Migranti nezadovoljni situacijom u kampu Vučjak, štrajkaju glađu i traže bolje uvjete

pro 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak prosvjeda zbog nehumanih uvjeta u kojima borave, dok je snijeg migrantski život učinio još lošijim.

Snijeg, temperature u minusima i blato je ono što je dočekalo Vučjak gdje boravi blizu 600 migranata. Pod težinom snijega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti su srušeni što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uvjeti dostojni čovjeka.

U posjetu kampu je stigla i predstavnica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović koja je poručila da je kamp Vučjak mora zatvoriti još danas jer su uvjeti katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uvjetima te da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ako se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i djecu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti "divlji kamp Vučjak".

I dok se kasarna priprema za prijem migranata, mještani Blažuja ističu da žive u strahu zbog dolaska velikog broja migranata te da ovom mjestu prijeti ekološka katastrofa s obzirom na to da se kanalizacija iz kasarne planira spojiti s lokalnim potokom, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba