StoryEditor
drugim putem

Migranti idu preko Srbije u EU: „U Hrvatskoj tuku ljude i otimaju im stvari, ne želim da mi netko polomi noge“

Piše desk  /  12.10.2021., 07:54h
U Tuzlanskoj županiji u svakom trenutku boravi nekoliko stotina migranata. Neki imaju pravo boravka, a većina je u prolazu po nekoliko dana. Nakon objave snimke kako hrvatska policija tuče migrante, većina ih ne ide prema granici s Hrvatskom, nego idu u Srbiju da prezime ili pokušaju kroz ovu zemlju ući u EU.

Na autobuskoj postaji u Tuzli novinari O kanala zatekli su promrzlu i pokislu skupinu od pet migranata, dvojica su iz Palestine, dok su ostali iz Alžira i Maroka. Čekaju autobus prema Srbiji, jer žele tako prema EU, ne preko Hrvatske zbog batinanja migranata od strane policajaca.

- Ići ćemo tim putem jer smo čuli da u Hrvatskoj nismo dobrodošli, oni tuku ljude, otimaju im stvari, novac i telefone te ih vrate natrag. Ne želim ići u takvu zemlju. Zato idemo u Srbiju, jer su tamo bolji ljudi, kao što su i Bosanci. Sinoć smo ovdje dobili stvari za spavanje, ovdje nam je lijepo, ali mi moramo ići dalje, priča Mohamed Omar iz Palestine.

Mohamed nije davno krenuo iz Palestine, prije mjesec i pol, u Tuzli je s rođakom o kojem se brine. Zbog toga je, kaže, oprezan kada je u pitanju prelazak granice s EU.

- Ne želim u Europu koja nije humana, ne želim ići tamo gdje ljude tuku i otimaju im stvari, moram biti pažljiv, ne želim da mi netko polomi noge, zato ću ići u Srbiju gdje su dobri ljudi, nastavlja Mohamed.

Mnogi migranti, zbog svih problema na koje nailaze tijekom svog puta od kuće pa do zemalja Europe, za posljedicu imaju probleme s mentalnim zdravljem, smatraju u Centru PUŽ.

- Jednostavno, suočeni su s diskriminacijom, odbacivanjem. ja to nazivam šutiranjem, uskraćivanjem usluga i prava ulaska, što kod određenog broja ljudi dovodi do mentalnih problema, navodi Danijel Vasilj iz Centra PUŽ.

Tuzla nema migrantskog centra niti organiziran bilo kakav prijem migranata. Sve se svodi na pomoć volontera ili nevladinih organizacija koje imaju nekoliko sigurnih kuća gdje su smješteni bolesni, maloljetni ili obitelji s djecom.

 Podaci MUP-a TŽ kazuju da je u kolovozu evidentirano 113 migranata na području Županije. Da su ti podaci netočni i umanjeni za nekoliko puta dokazuje i grupa koja nije evidentirana, a nakon dva dana boravka u Tuzli otišla je prema Zvorniku i granici sa Srbijom.

Dnevnik.ba

13. listopad 2021 23:07