StoryEditor

Migranti htjeli ući u Mađarsku pa ih vratili nazad u Srbiju

Piše D  /  07.02.2020., 11:02h

Granični prijelaz je bio blokiran od 16 sati u četvrtak kada je pristigla prva veća skupina migranata koji su tražili ulazak u Mađarsku kako bi nastavili put ka Europi.

Mađarske pogranične službe su, međutim, postavile visoku zaštitnu ogradu, ojačanu bodljikavom žicom, iza koje su stajali u kordonu interventni policajci, a sve je nadzirano iz helikoptera i dronovima.

Migranti s Bliskog Istoka smješteni su u starim carinskim skladistima u centru Beograda. Fotografija snimljena 2017.

Migranti, njih oko 400 koliko ih se skupilo tijekom noći, nisu pokušavali nasilno probiti ogradu, već su mirno satima sjedili i ležali ispred barikada.

Novinarskim ekipama nije bilo dopušteno pratiti ukrcavanje i odvoženje migranata s graničnog prijelaza, no novinar Mađarske televizije je izvijestio kako su se tijekom te akcije povremeno čuli glasniji povici, ali da ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Oni su odvezeni autobusima u migrantske prihvatne centre u Srbiji.

Migranti, od kojih većina tvrdi da su Sirijci, ali i da ih ima iz Maroka, Iraka, Irana i s područja Palestinske samouprave, organizirali su se posredstvom društvenih mreža i na granični prijelaz Kelebija- Tompa došli iz nekoliko prihvatnih centara u Srbiji.

Riječ je uglavnom o mlađim ljudima, muškarcima, ali je bilo i nekoliko obitelji s malom djecom koja su u nekoliko navrata pred mađarskom policijskom barikadom razvili transparente i uzvikivali „Open the border“ (Otvorite granicu).

Poslije njihova odvoženja granični prijelaz Kelebija – Tompa je za sav promet ponovno otvoren i radi 24 sata, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 03:00