Article_Top_970x250

Migranti gaze Drinu kako bi ušli u BiH pa nastavili ka EU

balkanska ruta

Migranti gaze Drinu kako bi ušli u BiH pa nastavili ka EU

velj 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"U 2016. godini zabilježeno je nešto više od 100 migranata, a 2017. ta se brojka povećala na 754, dok je od početka 2018. godine (za mjesec i deset dana) broj ilegalnih migranata već dostigao 458", kaže direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić.

U Bosni i Hercegovini sve je više ilegalnih migranata koji se pokušavaju domoći zemalja Europske unije. Prema zvaničnim podacima, najviše ilegalnih ulazaka je na području Trebinja i Zvornika. Vlasti na području Srebrenice, Bratunca i Zvornika nadaju se brzom rješenju problema.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nedavno je upozorio da je migrantska ruta preko zapadnog Balkana ponovo aktivna jer sve je veći broj ilegalnih migranata koji preko regije pokušavaju doći do zapadne Europe. On je kazao da postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost zbog problema koji raste, a nastaje  zbog propusnosti granice između Albanije i Crne Gore, koju bi, kako kaže, trebalo što prije zatvoriti, prenosi N1.

Prema posljednjim zvaničnim podacima BiH posljednjih godina bilježi porast broja ilegalnih migranata, što je naročito izraženo od početka 2018. godine.

"U 2016. godini zabilježeno je nešto više od 100 migranata, a 2017. ta se brojka povećala na 754, dok je od početka 2018. godine (za mjesec i deset dana) broj ilegalnih migranata već dostigao 458", kaže direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić.

Najveći broj pokušaja ilegalnih ulazaka zabilježen na jugoistoku i sjeveroistoku BiH, odnosno na području Trebinja i Zvornika.

Glasnogovornik Centra javne sigurnosti Zvornik Miljan Bobar navodi da je na području općina Bratunac, Srebrenica i Zvornik od početka 2018. godine policija evidentirala 51 osobu za koju se sumnja da je ilegalno prešla granicu u BiH.

„Najveći broj osoba je evidentiran na području koje operativno pokriva policijska stanica Bratunac, njih 30, dok je na području grada Zvornika evidentirano 18, a tri osobe u Srebrenici. U svim navedenim slučajevima policijski službenici su obavještavali Službu za poslove sa strancima, Terenski centar Bijeljina kao i Graničnu policiju Bosne i Hercegovine kojima su navedene osobe predana na daljnje postupanje'', kaže Bobar.

Mjesto gdje migranti prelaze granicu nije sa sigurnošću utvrđeno. Pretpostavlja se da su,  u početku barem, prelazili preko novoizgrađenog mosta  između Ljubovije u Srbiji i Bratunca, nazvanog „Bratoljub“ koji još nije u funkciji, jer prilazni putevi  i objekti graničnog prijelaza na bh. strani nisu još uvijek urađeni. Od prije nekoliko dana policija stalno dežura na mostu, ali između graničnih prijelaza koji su u funkciji, na starom „Ljubovijskom“ i mostu u Skelanima je tridesetak kilometara „krivudave“ Drine koja se čamcem prelazi za nekoliko trenutaka, a ponegdje ju je moguće i pregaziti. Prijelaz je moguć i na jezeru Perućac u dužini od oko 50 kilometara koje dobrim dijelom pripada općini Srebrenica.

Zamjenik načelnika općine Bratunac Salih Dubičić kaže da se migranti ne zadržavaju u Bratuncu.

„Čuli smo da je nekoliko migranata iz Srbije prešlo u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na području naše općine. Pretpostavljamo da su došli preko mosta „Bratoljub“ koji još nije u upotrebi iako je urađen“, ističe Dubičić.

Iako iz policije apeliraju na građane da pojavu nepoznatih osoba za koje posumnjaju da su migranti odmah prijave na dežurni telefon, to se sudeći prema pričama pojedinaca, često ne dešava.

Između Bratunca i Skelana obalom Drine je magistralni put kojim se stiže i do rudnika olova i cinka „Sase“ koji je na teritoriji općine Srebrenica. Prije nekoliko dana jedan rudar, koji ne želi da mu spominjemo ime, idući na posao u automobilu sa još dvojicom kolega sustigao je na putu grupicu migranata kako idu u suprotnom smjeru od Bratunca.

„Zastali smo kraj njih. Bili su mokri, ljudi tamne puti. Strah im se vidio u očima. Pokušali smo se sporazumjeti. Nismo razumjeli što oni govore, ali su oni očigledno shvatili da ne idu u željenom smjeru. Govorili su nešto očigledno nama se zahvaljujući i okrenuli nazad put Bratunca. Nismo ih prijavili policiji. Ne znam što je poslije bilo sa njima“, priča rudar.

Jedan vozač autobusa na liniji Srebrenica-Sarajevo kaže kako je nedavno primio dvojicu tamnoputih putnika koji su pričali na njemu stranom jeziku:

„Razumio sam ih da hoće u Sarajevo ali nemaju para. Sažalio sam se na njih jer i ja sam u prošlom ratu bio izbjeglica, znam kako je to biti i pustio sam ih bez karte  mada sam i ja mogao zbog toga imati problema da je naišla kontrola. Mimikom sam ih pitao jesu li gladni i kupio im po dva bureka. Klanjali su mi se, ko da sam im janje na ražnju dao. Otišli su skroz pozadi na „sećiju“ i do Sarajeva su prespavali“, dodaje vozač autobusa.

Kada je riječ o otkrivenim ilegalnim migrantima u najvećem procentu su to punoljetni muškarci koji putuju sami, a u nekoliko slučajeva otkrivene su žene i maloljetnici

Šef autobusne stanice u Bratuncu Zoran Spajić kaže da su migranti tu kupovali karte do Istočnog Sarajeva.

„Prije desetak dana ujutro po tri i četiri, kako ih zovu, ilegalna migranta su kupovali kartu do Istočnog Sarajeva. Četiri-pet jutara su dolazili njih po trojica-četvorica, jednom ih je bilo sedmorica. Odakle su ne znam. Uglavnom tamnije su kože. Sjedili bi tu sa ostalim putnicima na klupama, pokisli mokri. Samo kažu „Sarajevo“ i karte su plaćali eurima. I novac im je bio mokar kao i oni. Išli su autobusom koji ide za Istočno Sarajevo, a gdje su izašli ko zna“, kaže Spajić.

Načelnik općine Bratunac Nedjeljko Mlađenović o sve većem broju ilegalnih migranata u ovom kraju kaže:

„Poznato je da je Drina granična rijeka, tu je najlakše narušavanje granice i uglavnom nadležne institucije su to rješavale. Mi smo prošle godine čak napravili strategiju i plan ukoliko bi došlo do većeg broja migranata, da se osigura jedna lokacija kako bi općina Bratunac i regija Birač, imali jedno mjesto na nivou regije gdje bi oni imali potrebne uslove smještaja i drugo i kako bi onda nadležne institucije mogle dalje reagirati i postupati po važećim zakonima.“

Prije nekoliko dana u bratunačkom selu Pobrđe, policija je u večernjim satima zatekla grupu od 12 osoba za koje je utvrđeno da su državljani Libije, Alžira, Sirije, Maroka i Tunisa, a prilikom kontrole nisu imali  nikakve identifikacijske dokumente. S njima je bilo teško ostvariti kontakt zbog nepoznavanja jezika. Na ovo Načelnik Mlađenović dodaje:

„Ovo pokazuje  da je trend u  porastu jer očigledno na drugim destinacijama  ne prolaze, na Mađarsku i Hrvatsku, sad idu na Hercegovinu i za očekivati je sve veći broj migranata ovdje na Drini tako da se u narednom periodu moramo veoma ozbiljno posvetiti  tome kako bi se problem riješio.“

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250