StoryEditor

Migranti ga pretukli: "Pokucali na vrata, ja otvorio i odmah me napali"

Piše D  /  03.08.2020., 10:08h

Zikret Kantarević, mještanin naselja Glinica kod Velike Kladuše brutalno je pretučen. Kako je napisao na Facebooku, njega su pretukli migranti oko 1 sat iza ponoći.

- Pokucali na vrata, ja otvorio i odmah me napali. Više im ni vode neću dati. Pomogneš im, oni ovako vraćaju, napisao je Kantarević na Facebooku.

Inače, u posljednja dva mjeseca izgredi migranata na stanovništvu su sudjelovali, tvrdi portal Uskvijesti.ba

Kamp Lipa, kao i mnogi kampovi formirani ne samo u USK već i u drugim dijelovima BiH, za osnovni cilj je trebao imati smještaj migranstke populacije koja se nalazila po ulicama skoro svih gradova USK, a prvenstveno i u najvećem broju u administrativnom središtu, tj. gradu Bihaću.

Po otvaranju navedenog kampa stekao se utisak da su se migranti maknuli sa ulica, raznih skloništa i smještaja, jer su se sve manje mogli vidjeti.

Međutim, relativno brzo, kamp Lipa je postao najzapadnija opskrbna baza na putu prema nekoj od europskih destinacija i kao takav privukao je i migrante koji su bili smješteni u kampovima u Tuzli i Sarajevu.

Shodno navedenom, broj migranata se nije smanjio, već povećao, što se da primijetiti iz njihovog sve većeg prisustva na gotovo svim mjestima u gradskim i prigradskim zonama kao i u ruralnim područjima. Primjetne su i kolone migranata na glavnim prometnicama.

Kamp Lipa, sa svojim kapacitetom od 1000 korisnika, bez prihvata maloljetnika i obitelji, već odavno je ispunio svoje smještajne kapacitete, tako da se svi novopristigli migranti, nakon što ne budu prihvaćeni, svojevoljno upućuju prema gradskim centrima.

Iz svega navedenog, a i iz činjeničnog stanja na terenu, lako se može zaključiti da niti jedan kamp, kao i kamp Lipa, nije dao svoj doprinos u smanjenju migranstke populacije na ulicama, već je povećao broj privukavši i one koji su bili smješteni van USK.

Nadležne institucije BiH, kao ni institucije USK nemaju adekvatan odgovor na ovu problematiku koja se svakim danom čini sve kompliciranijom i zahtjeva sistemska rješenja, navodi ovaj medij.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:08