Article_Top_970x250

Midžić: Razočaran sam u državne institucije, Bihać ovo nije zaslužio

migrantska kriza

Midžić: Razočaran sam u državne institucije, Bihać ovo nije zaslužio

lip 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Salem Midžić iz Crvenog križa iz Bihaća je jutros za N1 govorio o trenutnoj situaciji s migrantskom krizom u USK te aktivnostima Crvenog križa.

"Opslužujemo dva migrantska centra, svaki dan se sprema oko 2.000 obroka. U proteklom periodu Crveni križ Bihaća uslužuje migrante i van migrantskih centara. Uvjeti u kojima žive migranti su van ljudskog dostojanstva. Crveni križ za sada ima tri fronta i to dodatno opterećuje i organizaciju i ljude koji su uključeni u aktivnosti", kazao je Midžić.

Dodao je da službeno postoje četiri centra, tri u Bihaću i jedan u Kladuši.

"Službeno imaju četiri centra, također imaju dva dijela gdje su popunjeni kapaciteti i migranti se nalaze van centra. Centri Sedra i Borići su popunjeni", kazao je i dodao.

"Prema onome što radimo i vidimo na terenu, ispred Bire ima oko 700 migranata bez smještaja. Veliki broj migranata je također u Kladuši i Bihaću smješten po privatnim smještajima što otežava rad i brigu".

Dodao je još da je bilo pomoći od nekih organizacija, ali da Bihać kao grad nije zaslužio da "svi teret krize skidaju sa sebe".

"U proteklom periodu smo imali pomoć od Crvenog polumjeseca iz Turske, talijanski Crveni križ, donacije iz SAD-a koja nam je osigurala dovoljne količine higijenskih artikala. Sve su to donacije koje su omogućile da napravimo dodatne zalihe planirajući što će se dogoditi. Ispočetka su građani dali ogroman doprinos migrantskoj krizi i tako smo i izdržali taj period krize. 
Jako sam razočaran u državne institucije, u sve gradske i općinske uprave. Ovo grad Bihać nije zaslužio, svi teret migrantske krize skidaju sa sebe", prenosi N1.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250