StoryEditor
posjet predsjednika EV

Michel u Sarajevu dobio službeni stav: BiH ostaje neutralna, i ne uvodi sankcije Rusiji

Piše fena/n1  /  20.05.2022., 21:04h

Predsjedavatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskazali su dobrodošlicu u Sarajevu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u njegovoj prvoj posjeti BiH, ali i regionalnoj posjeti zemljama Zapadnog Balkana, čime se potvrđuje kontinuirani interes i partnerski odnos EU sa zemljama regije.

Tema susreta je bila put BiH ka EU i proces proširenja EU na Zapadni Balkan i u tom kontekstu je razgovarano o predstojećem Summitu EU u srpnju, koji će biti prilika da se razgovara o novoj geopolitičkoj situaciji u Europi i drugačijem pristupu i intenzivnijem angažmanu EU u pridruživanju zemlja Zapadnog Balkana toj zajednici.

Kako je rečeno, izvanredne okolnosti u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i uključuju intenzivniji angažman EU u prevazilaženju trenutne situacije i ubrzanju procesa uključenja zemalja regije u EU članstvo.

Tema susreta je bila i podrška produženju mirovne misije EUFOR Althea u BiH.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Neutralnost

Kako prenosi N1 Dodik je kazao da je Europska komisija u proteklom periodu bila nepravedna prema BiH.

“Ja sam Michelu predložio, i mislim da se gospodin Džaferoviću oko toga slaže, da napravimo selekciju od 14 prioriteta  i da završimo 5-6,  pet koji su važni a tri imamo koje su dogovorene kako bismo sa određenom sigurnošću mogli da znamo da BiH može preferirati i osigurati kandidatski status”, naveo je Dodik.

To bi za Dodika bila nova dinamika i nada jer, kako objašnjava, opimizam za EU opada.

Što se tiče finansiranja izbora Republika Srpska nije za odgađanje izbora te bi financiranje izbora trebalo riješiti pozajmicama entitetskih vlada ka Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koja bi taj novac vratila kada se nekad usvoji proračun BiH.

Dodik je ponovio ranije stavove o ostanku Misije EUFOR-a u BiH.

Također je ponovio ranije stavove da BiH mora ostati neutralna i da ne treba uvoditi i pridruživati se sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 22:36