StoryEditor
bruxelles

Michel: Reforme i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak BiH

Piše fena  /  15.02.2023., 22:08h

Predsjednik Europskog vijeća Charles poručio je danas, nakon sastanka u Briselu s članovima Predsjedništva BiH, da reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu.

Prilikom njihove prve zajedničke posjete Predsjedništva BiH Briselu, Michel im je čestitao na izboru na pozicije, ističući da se njihov mandat poklapa s prekretnicom u odnosima Europske unije i Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

Naime, odluka Europskog vijeća iz decembra da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata predstavlja povijesni trenutak i signal da EU podržava europske težnje građana BiH.

Predsjedništvo ima važnu zadaću da maksimalno iskoristi ovaj jedinstveni zamah i ubrzano nastavi s neophodnim radom.

To podrazumijeva, iznad svega, provedbu obveza iz Briselskog političkog sporazuma iz lipnja 2022. godine (Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na europskom putu) i koraka u skladu s preporukama Europske komisije iz oktobra.

Predsjednik Europskog vijeća je nadalje naglasio da reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu.

Michel je snažno ohrabrio Predsjedništvo da zajedno sa Vijećem ministara izradi konkretnu mapu puta za implementaciju ključnih prioriteta s preciznim rokovima za svaki korak.

On je također naglasio i potrebu brzog ovlašćivanja Vijeća ministara da zaključi revidirani Sporazum o statusu s Frontexom i da bez odlaganja potpiše i ratificira regionalne sporazume o mobilnosti kako bi se stanovništvu donijele praktične i opipljive koristi.

Nadalje je istakao i važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Michel je naglasio kontinuiranu spremnost Europske unije da prati i podrži Bosnu i Hercegovinu u ovim naporima.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 22:55