20.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjednik Europskog vijeca Charles Micel na konferenciji za medije nakon sastanka s clanovim Predsjednistva BiH.ARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
euroatlantske integracije

Michel ponovio podršku EU integracijama zapadnog Balkana

Piše fena  /  20.06.2022., 21:55h

Zapadni Balkan je važan Europskoj uniji i Europska unija je važna Zapadnom Balkanu, navodi se u pozivnici članicama Europskog vijeća koje je predsjednik ovog europskog tijela Charles Michel poslao uoči sastanka zakazanog 23. i 24 lipnja.

U pismu, Michel je ponovio podršku euroatlantskim integracijama regije Zapadnog Balkana.

- Moramo ponovo pokrenuti proces proširenja i unaprijediti integraciju naših zapadnobalkanskih partnera. Sastat ćemo se s njima prije formalnog sastanka Europskog vijeća - navodi se u pismu.

Michel je najavio sastanak sa zapadnobalkanskim partnerima u četvrtak, 23. lipnja, u 9.30 sati u Bruxellesu.

U pismu je podsjetio da se rat vratio u Europu i da to zahtijeva akcije bez presedana i projektiranje geopolitičkog utjecaja EU.

- Sada moramo poduzeti daljnje korake da ojačamo sigurnost i stabilnost našeg kontinenta. Sada je vrijeme da se prizna da budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije leži u EU. Pozvat ću vas da Ukrajini i Moldaviji dodijelite kandidatski status. Paralelno s tim, nastavit ćemo pružati Ukrajini snažnu humanitarnu, vojnu, ekonomsku i financijsku podršku - napisao je Michel.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 19:41