StoryEditor
američki veleposlanik

Michael Murphy: "Radit ću na protumjerama Rusiji i Kini koje prijete i budućnosti BiH"

Piše desk  /  31.03.2022., 13:42h
Veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy održao je danas pres konferenciju u Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu na kojoj je govorio o programskim ciljevima na koje će se fokusirati tijekom svog boravka u BiH.

Pres konferenciju je započeo rečenicom da je sretan što se vratio nazad u BiH.

"Vraćam se u BiH u vremenu koje je najteže u modernoj povijesti ove zemlje. BiH zahtjeva funkcionalne institucije, ali i funkcionalne entitete. Sada BiH nema nijedno. Proritet mi je podrška daytonskom sporazumu i, što je najvažnije, suverenitetu i teritorijalnom integritetu", kazao je Murphy, prenosi Klix.

Dodao je da će njegov posao u BiH sigurno biti težak iz niza razloga.

"BiH je komplicirano okruženje i moj posao ovdje neće biti lak. BiH ne može dozvoliti da savršeno bude neprijatelj dobrog. Ljudi ove zemlje znaju i previše dobro patnje izazvane ratom. I dalje postoje važni podsjetnici za budućnost, a budućnost BiH je u euroatlanskim integracijama", dodao je Murphy.

Za kraj, rekao je kojih će pet pitanja u narednih tri godine biti fokus njegovog rada u Bosni i Hercegovini.

"Posvetit ću vrijeme radu na pomirenju među narodima BiH. Podržavat ću vladavinu prava koja i reforme antikorupcijskih aktivnosti. Podržavat ću reforme u ekonomiji kojom će se prosperirati svi bh. građani. Radit ću na protumjerama Rusiji i Kini koje prijete našim zajedničkim interesima i budućnosti BiH. Podržavat ću euroatlanske aspiracije BiH", zaključio je američki veleposlanik.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:23