StoryEditor
istraživanje u nizozemskoj

Meso i mlijeko sadrže mikroplastiku: Stočna hrana izvor zagađenja?

Piše desk  /  31.07.2022., 14:09h

Prehrambeni proizvodi se pakiraju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor

U Nizozemskoj su znanstvenici proučavali sadržaj mikroplastike u uzorcima mesa i mliječnih proizvoda i otkrili visoku stopu kontaminacije kod domaćih životinja, izvještava Guardian. Rezultati su dali potpuno novi pogled na način kako se ona kreće kroz lanac ishrane i daje dodatni poticaj za bolje razumijevanje potencijalnih učinaka sveprisutnog materijala na žive organizme.

U pilot studiji znanstvenici sa Sveučilišta Vrije u Amsterdamu pronašli su čestice u tri četvrtine testiranih proizvoda od mesa i mlijeka i u svakom uzorku krvi domaćih životinja.

Rezultati su pokazali da su ove materije prisutne u svakom uzorku stočne hrane i da je ona izvor ovog zagađenja. Osim toga, prehrambeni proizvodi se pakiraju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor.

Testirani su uzorci krvi 12 krava i 12 svinja i u svima je pronađena mikroplastika, uključujući polietilen i polistiren koji je glavni sastojak stiropora. Kontaminirano je sedam od osam uzoraka govedine i pet od osam uzoraka svinjskog mesa.

Za potrebe istraživanja testirano je 25 uzoraka mlijeka koji su poticali iz kartonskih kutija supermarketa, cisterni za mlijeko i ručne muže. Osamnaest uzoraka, uključujući najmanje jedan od svake vrste, sadržavalo je mikroplastiku.

Istraživanje tek treba provesti u drugim državama. Do sada su prijavljeni pronalasci u kupljenom mlijeku 2021. godine u Švicarskoj i mlijeku koje je potjecalo s farme u Francuskoj.

"S obzirom na to da je mikroplastika prisutna u stočnoj hrani, nije iznenađujuće da ju je sadržavala velika većina testiranih mesnih i mliječnih proizvoda", izjavila je Maria Westerbos iz organizacije Plastic Soup Foundation. Ukazala je na potrebu hitnog djelovanja i oslobađanja od plastike u stočnoj hrani kako bismo zaštitili zdravlje stoke i ljudi.

U ožujku je prvi puta otkrivena u ljudskoj krvi, a istraživači Sveučilišta Vrije koristili su iste metode za testiranje životinjskih proizvoda. Ovim otkrićem dokazano je da te čestice putuju po tijelu te da se mogu deponirati u pojedinim organima. Istraživači su zabrinut, jer ona izaziva oštećenja ljudskih ćelija. Utjecaj na zdravlje ljudi ili životinja na farmi još je nepoznat, ali je poznato da šteti nekim divljim životinjama.

Ogromne količine plastike su zagadile prirodnu sredinu i pronađena je u svim krajevima svijeta, od vrha Mount Everesta do najdubljih oceana, prenosi Agroklub.ba.

Dnevnik.ba

27. studeni 2023 01:25