StoryEditor

Mesić: ‘‘Ja bih Šešeljevo ponašanje ignorirao‘‘

Piše D  /  21.04.2018., 09:04h

"Sve je smješnija ova cijela situacija, ne bih dalje da pridajem važnosti. Srbija je tu, tu smo da razgovaramo, tu smo za svaki vrstu gostoprimstva. Nadam se da će uskoro odlučiti ipak da dođu, da tu posjetu završe. Ja im stojim na raspolaganju", poručuje Brnabić.

Ni bivšem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću izgleda nije najjasnije ponašanje predstavnika Hrvatske, koji su napustili Beograd zbog Šešeljevog incidenta, za koji čak nema potvrde da se zaista i dogodio. Danas je rekao da to neće poremetiti odnose dvije zemlje.

"Namjera Šešelja da isprovocira i da pravi zbrku između naše dvije zemlje. Ja bih, da sam bio na mjestu hrvatske delegacije, Šešeljevo ponašanje ignorirao, njemu ne treba nikako pridodavati važnost", smatra Mesić.

Miro Kovač za N1 govori da je ova situacija poražavajuća isključivo za Srbiju.

"To je žalosno za Srbiju, da osuđenik za zločin protiv čovječnosti vodi vanjsku politiku. Srbija se mora time pozabaviti", tvrdi Kovač.

Profesor Instituta političkih znanosti u Beču i stučnjak za Balkan Vedran Džihić smatra da nema volje u Beogradu i Zagrebu da se napravi iskorak u odnosima i vjeruje da će sličnih incidenata biti i u budućnosti.

"Ako zaista postoji strateški cilj u Beogradu i Zagrebu da se ide ka normalizaciji susjedskih odnosa, onda bi u ovom slučaju Plenković ostao tu, uputio protest, ali nastavio općeniti razgovor i u sjednici sa svim drugim ljudima s kojima se trebao naći, ali čini mi se da imamo dvije različite posade koje svjesno, ne samo ovaj put, već nekoliko godina, komuniciraju da ne žele napraviti iskorak prema povjesnom pomirenju dvije države, koje još uvijek fali između Srbije i Hrvatske", ističe Džihić.

I dalje ostaje pod znakom pitanja je li incidenta zaista bilo, jer je jedini izvor da se gaženje hrvatske zastave dogodilo ostala Srpska radikalna stranka. U međuvremenu, otvara se novi prostor za razmjenu optužbi. MUP Srbije zabranio je najavljeni skup SRS-a u Hrtkovcima u Vojvodini, zakazan za 6. svibnja. 

Odgovorio je Vojislav Šešelj, uz konstataciju da MUP nema nadležnost da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:17