Article_Top_970x250

Mesić: Danas se samo seronje boje Srba

"pressing"

Mesić: Danas se samo seronje boje Srba

srp 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Za premoćnu pobjedu HDZ-a s Andrejem Plenkovićem na čelu naveo je nekoliko stvari koje smatra pozitivnima.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u Pressingu N1 televizije u kojem je komentirao uvjerljivu pobjedu Plenkovićevog HDZ-a, sudjelovanje manjinskog predstavnika u Vladi, stanje u SDP-u, a prisjetio se i svog prethodnika, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Neki su naučili da na Srbe u Hrvatskoj gledaju kao na opasnost. Pa, ne može pet posto Srba biti opasnost, rekao je Mesić o ulasku Borisa Miloševića u Vladu i u žestokom tonu nastavio:

- Danas se samo seronje i kukavice boje Srba. To je kao da se danas netko boji Venecijanaca.

Za premoćnu pobjedu HDZ-a s Andrejem Plenkovićem na čelu naveo je nekoliko stvari koje smatra pozitivnima.

- Novi-stari premijer ne mora previše kalkulirati, sad može u vladu birati osobe koje su kompetentne i koje odgovaraju trenutku, ekonomskom i političkom. Dobro je da je ovako završilo, da premijer može preuzeti odogovornost, da ne mora više voditi računa o tome što će misliti njegov koalicijski parrtner, kazao je i istaknuo taj potez kao odličnu poruku Europi.

Voditelj je pitao i nije li ovakva pobjeda HDZ-a poruka da većina građana očito nema ništa protiv zastupnika manjina.

- On je procijenio da će na taj način zadovoljiti određene standarde, pokazat će da je borba protiv Srba, kao protiv opasnosti, jedna izmišljena stvar, rekao je Mesić.

Dodao je da je strankama desnice pitanje zastupnika srpske manjine u Vladi bilo nešto drugo:

- To je bila borba za što veći kolač od budžeta.

Voditelj je konstatirao da Plenković sada namjerava HDZ pozicionirati kao demokršćansku stranku, te da se pritom poziva na Franju Tuđmana i njegov HDZ. Stjepan Mesić je ustvrdio da je demokršćanstvo Tuđmana zapravo mit.

- Tuđman je rekao da je Hrvatska nastala na civilizacijskoj podlozi kršćanstva, a ne na sadašnjoj podlozi ove ili one stranke, rekao je, a potom opisao jednu anegdotu još iz doba dok je Mesić bio blizak suradnik Tuđmanu.

- Jure Radić je na jednom sjednici predsjedništva s Tuđmanom nahvalio da je genijalno HDZ izgradio na državotvorstvu Ante Starčevića, na mirotvorstvu Stjepana Radića, na socijalnoj komponenti hrvatske ljevice. A da bi sad trebalo uvesti i četvrtu komponentu, a to je kršćanska demokracija, započeo je Mesić.

- Tuđman je udario u stol i rekao: 'Nikad mi to više nemojte spominjati!', ispričao je Mesić.

Rekao je da je Tuđmanov argument bilo to da HSS Stjepan Radića, kada je iza Prvog svjetskog rata imao iza sebe 98 posto hrvatskih građana, ni na koji način nije bio nekakva kršćanska stranka u smislu današnjih stranaka. Dapače, da je Stjepan Radić je bio veliki kritičar Crkve.

- Tuđman je to valjda negdje tajno zagovarao demokršćanstvo, zezao se Mesić na račun političara koji se danas pozivaju na Tuđmana kao na demokršćanina.

Za ustaški pozdrav ZDS i današnja tumačenja da je riječ o pozdravu jednog manjeg dijela branitelja, točnije HOS-a, Mesić je i to objasnio kao mit.

- Ne, oni nisu pod tim oznakama poginuli. Nema niti jedne bitke koju je vodio HOS. Oni su dobili zadatak da pređu u HV ili da odu kući. Jedan dio je otišao kući, drugi je otišao u HV, a oni su ginuli kao hrvatski vojnici, rekao je Mesić.

Dodao je i to da je rješenje jednostavno. Rekao je da su se određene udruge svojedobno registrirale uz pozdrav na kraju formulara, te da je danas dovoljno da Ministarstvo uprave provede kontrolu, utvrdi da je riječ o ustaškom pozdravu i zatraži drugačiju registraciju. Posljedica bi bilo to da sva daljnja rasprava pada u vodu.

Mesić je, između ostalog, za poraz SDP-a okrivio loša sučeljavanja Davora Bernardića s Plenkovićem.

- Kad se ide na sučeljavanje, ti ne možeš donijeti papire koje ćeš pokazati publici, jer oni taj papir neće moći pročitati. On ne znači ništa. A i onaj drugi već zna što je u njima. Ti trebaš uvjeriti publiku, a ne onog drugog, rekao je.

Za Peđu Grbina je rekao da je vrhunski stručnjak, kompetentan, ali da predsjednik stranke mora biti i motivator građana, odnosno, da je i to uvjet SDP-u za povratak, osim onoga da postane moderna demokratska socijalistička stranka.

Konačno je ocijenio da predstavnici opozicije nisu pogriješili što nisu otišli na sastanak s Andrejem Plenkovićem, prenosi N1.

Dnevnik.ba