Article_Top_970x250

Merkel žali što ne postoje zajednička pravila za putovanja unutar EU

koronavirus

Merkel žali što ne postoje zajednička pravila za putovanja unutar EU

lip 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u utorak žaljenje zbog nepostojanja zajedničkih pravila u Europskoj uniji za putovanja, dok Europa strahuje od širenja delta varijante covida-19.

"Žao mi je što do sada nismo postigli zajednički stav država članica o pravilima putovanja", izjavila je šefica njemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu uz predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen, prenosi Hina.

"Možda smo mogli izbjeći situaciju u Portugalu. Zato moramo još više raditi", dodala je.

Suprotno ublažavanju mjera u više europskih zemalja, portugalska vlada je morala zabraniti ulaske i izlaske tijekom vikenda u područje Lisabona. 

Prošlog tjedna je Portugal imao najvišu dnevnu razinu novooboljelih od veljače. 

"Posljednjih mjeseci smo postigli napredak, ali ne do razine koju bih željela u Europskoj uniji" rekla je Merkel uoči europskog samita u četvrtak i petak. 

Ursula von der Leyen je ocijenila da je "pitanje vremena" kada će varijanta delta postati dominantna u Europi. 

"Važno je i dalje što brže provoditi cijepljenje", dodala i objasnila da se radi o utrci s najzaraznijom varijantom. 

Dvadeset sedam zemalja EU-a nedavno su se dogovorile koordinirati mjere za pojednostavljivanje putovanja unutar EU-a tijekom ljeta uz covid potvrdu, ali predviđaju mogućnost ponovnog uvođenja mjera u slučaju pojave neke opasnije varijante. 

Od 1. srpnja osoba s europskom potvrdom da je cijepljena, da ima negativan test ili je preboljela covid, može putovati unutar EU-a bez ograničenja.

Dnevnik.ba

Tagovi: