StoryEditor

Merkel ugostila Zvizdića, iskazala je podršku europskom putu BiH

Piše D  /  13.08.2018., 02:08h

Merkel je kazala da na Zapadnom Balkanu postoje određene tendencije i da se razgovara o ponovnom mijenjanju granica, što se, prema njenom mišljenju, ne može činiti.

"Europska perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji. Bosna i Hercegovina nastoji pristupiti Europskoj uniji, zato je morala dati odgovore na stotine pitanja. Ohrabrili smo vladu da da odgovore na dodatna pitanja", kazala je Merkel.

Napomenula je da je članstvo BiH u NATO savezu jedan od prioriteta zemlje.

"Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborom. Reforma izbornog prava, nažalost, do sada nije završena. Venecijanska komisija može predstavljati ključnu podršku", rekla je Merkel.

Dodala je kako će njemačke strana obratiti pažnju na borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, te da se to mora ojačati. 

"Pravne praznine nisu poželjne", poručila je kancelarka Merkel, dodavši da je zbog toga neophodno što prije promijeniti izborno zakonodavstvo i usvojiti kazneni zakon.

Prema njenim riječima, Njemačka pomaže ekonomski napredak BiH, koji je ključan kako bi omladina vidjela svoju perspektivu u zemlji.

"Treba korak po korak na svemu tome dalje raditi. Suradnja se mnogo poboljašala zbog Berlinskog procesa. Pitanje znanosti, obrazovanja, istraživanja je također od velike važnosti za zemlje Zapadnog Balkana", rekla je Merkel.

Istaknula je kako Njemačka ohrabruje sve čelnike zemalja Zapadnog Balkana da nastave tim putem. 

"Želimo vam puno uspjeha. Njemačka stoji uz vas", kazala je Merkel.

Napomenula je kako su razgovarali i o temi ilegalne migracije. 

"BiH je prijavila veći broj izbjeglica nego prošle godine. To se može rješavati samo sa susjednim zemljama, Hrvatskom i Srbijom. Njemačka će pružiti podršku. Ilegalna migracija ne može biti put kojim će dostići Europu", zaključila je Merkel.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio kako BiH ima četiri prioriteta, a to su NATO integracije, europske integracije, jačanje pravne države i sigurnosti.

"Bez njemačke inicijative ne bi bilo moguće da se procesi pokrenu. Bez Berlinskog procesa ne bi bio moguće da se govori o integracijama zemalja Zapadnog Balkana... BiH ostaje privržena europskom putu. U Bosni i Hercegovini ne postoji alternativa europskom putu", poručio je Zvizdić.

Napomenuo je da će brzo dati odgovore na dodatna pitanja i da je moguće ostvarivanje statusa kandidata. 

"To vidimo kao jednu od najvažnijih poruka koje BiH šalje", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, aktiviranje MAP-a je također važna poruka za jačanje mira i sigurnosti. 

"Svi ekonomski parametri su u porastu. Pred nama su još brojne reforme koje ćemo u narednom periodu morati realizirati. Zahvaljujući Berlinskom procesu BiH je dobila transportnu infrastrukturu od 120 milijuna eura", rekao Zvizdić.

Naveo je da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. 

"Smatramo da se odnosi na Zapadnom Balkanu moraju zasniva na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Granice na Zapadnom Balkanu su riješene", kazao je Zvizdić, dodavši da o prekrajanju ne treba raspravljati.

"Pitanja sigurnosti su osobito značajna. Tu smo razgovarali o različitim oblastima. Moramo usvojiti novi kazneni zakon koji se mora usuglasiti s međunarodnim standardima kako bismo uspješno mogli baviti se borbom protiv kriminala", rekao je Zvizdić.

Na novinarsko pitanje, Zvizdić je odgovorio da je Turska uvijek bila partner BiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:16